четвер, 21 лютого 2013 09:54
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Брюссельський саміт чарівною паличкою не стане

Наступного понеділка президент Янукович уперше за останні понад два роки відвідає адміністративну столицю Євросоюзу - Брюссель. Там відбудеться перенесений з 2012-го саміт Україна-ЄС.

Майбутня подія розглядається як неординарна, про неї багато говорять і сперечаються. Проте виглядає, що саме поява Януковича поряд із керівниками Євросоюзу буде єдиним елементом із присмаком якщо не сенсації, то чогось дуже незвичного. Такі зустрічі тепер у великому дефіциті: президент давно загнав себе у ізоляцію й не викликає бажання європейських лідерів тиснути йому руку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЄС підтвердили готовність підписати асоціацію з Україною до листопада 2013 року

Але це рідкісне особисте спілкування Януковича із президентом Європейської Ради Ромпеєм та президентом Єврокомісії Баррозу навряд чи стане чарівною паличкою, яка суттєво змінить плин відносин України з Євросоюзом. Справа поступово наближається до скандалу – непідписання Угоди про асоціацію.

Цього тижня Рада Євросоюзу знову підтвердила бажання ЄС укласти цей документ. І так само вкотре наголосила на умовах, за яких підписання стане можливим. Умови досить конкретні, головні з них: припинення вибіркового правосуддя; ухвалення нового Виборчого кодексу; реформування всієї системи правосуддя – йдеться про міліцію, прокуратуру, суди; здійснення кроків для реальної боротьби з корупцією; покращення управління бюджетом тощо.

Логіка Євросоюзу зрозуміла. Він вимагає, аби припинилося переслідування політичних опонентів режиму; виборче законодавство слугувало максимальному відображенню волі виборців; правосуддя функціонувало на користь громадян, а не було б корумпованим і репресивним інструментом в руках влади. І так далі. В ЄС не очікують негайного виконання всіх умов. Януковичу досить здійснити хоча б реальні кроки до цього, продемонструвати бажання й волю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відповідальність за вступ до ЄС лежить на кожному членові уряду" - Азаров

Той у відповідь діє за власною логікою, також цілком зрозумілою. В основі лежить панічний страх бодай теоретично поставити під загрозу свою безмежну владу і всі прибутки, які вона несе. Цей страх переважує інтереси країни та її майбутнє. Тому замість припинення вибіркового правосуддя у Печерському суді відбувається черговий спектакль з метою прив'язати Тимошенко до вбивства Щербаня. Апеляційний суд Чернігівської області залишає за гратами хворого Луценка. Промовистою відповіддю на вимоги ЄС щодо реформ стало ухвалення минулого тижня Кабміном плану першочергових заходів з євроінтеграції на 2013 рік. В усьому, що стосується Угоди про асоціацію, мають місце переважно позбавлені часових рамок реалізації загальні наміри. Серед іншого, уряд фактично відмовляється від ухвалення Виборчого кодексу, який уже реально існує. Його 2009 року було розроблено спільними зусиллями ОБСЄ, ЄС та українських фахівців, кодекс отримав позитивні оцінки Венеціанської комісії Ради Європи. З приходом Януковича законопроект поклали у довгу шухляду.

Отже, Україна не виконуватиме вимоги Євросоюзу. Підтвердження цього стали заяви посла при ЄС Костянтина Єлисєєва, який днями жорстко розкритикував його позицію. Водночас українська влада публічно випромінює впевненість у підписанні Угоди про асоціацію у листопаді цього року. Очевидно, нову зливу подібних оптимістичних декларацій ми почуємо і з нагоди брюссельського саміту. Тактика досить абсурдна і веде до глухого кута. Не варто очікувати, що Євросоюз зрештою здасться і підпише угоду без виконання його умов. У понеділок в Брюсселі Януковичу це ще раз доступно пояснять. Він, швидше за все, знову зробить вигляд, що не розуміє. Все залишиться, як є.

Зараз ви читаєте новину «Брюссельський саміт чарівною паличкою не стане». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути