середа, 20 лютого 2013 22:46

Заява Кузьміна про причетність Кучми до вбивства Гонгадзе погоджена з Януковичем - політолог

Заява Кузьміна про причетність Кучми до вбивства Гонгадзе погоджена з Януковичем - політолог
Таран вважає, що до судових справ проти Кучми, його ув'язнення чи затримання, скоріше за все, не дійде. Фото: tvi.ua

Заява заступника генпрокурора Рината Кузьміна про причетність екс-президента Леоніда Кучми до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе свідчить про бажання змінити уявлення про Генпрокуратуру як репресивний апарат опозиції.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив політолог Сергій Таран.

"Кузьмін намагається змінити дискурс щодо себе і підкреслити, що він не є найпершим переслідувачем опозиції в Україні. А опозиція, відповідно, не жертва політичних переслідувань. Протиставлення Генпрокуратури і Кучми розбиває це чорно-біле уявлення і ніби-то показує, що Кузьмін дійсно намагається знайти замовників у справі Гонгадзе. Ніби справи прокуратури можуть бути не політично вмотивованими", - сказав експерт.

Він припустив, що доказами причетності до вбивства можуть бути вже відомі "плівки Мельниченка" або нові несподівані свідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генпрокуратура має докази причетності Кучми до вбивства Ґонґадзе - Кузьмін

"Цю заяву Кузьміну потрібно було зробити саме в цей період, тому що сьогодні весь світ говорить, що українська прокуратура - репресивний апарат. Скоро буде саміт "Україна-ЄС", треба буде якось тримати відповідь перед Європою щодо застосування вибіркового правосуддя. Україна намагається показати, що Генпрокуратура займається не лише політичними переслідуваннями, що все не так погано", - припустив Таран.

Він вважає, що до судових справ проти Кучми, його ув'язнення чи затримання, скоріше за все, не дійде.

"Якщо все-таки буде якесь кримінальне провадження, то це буде цікавий поворот. Тоді дуже багато залежатиме від того, які ж Генпрокуратура має докази, наскільки вони нові. У Кузьміна було достатньо резонансних заяв, у тому числі й про Кучму. Але вони нічим не закінчувалися", - нагадав політолог.

Він зазначив, що така гучна заява мала би бути погоджена з президентом Віктором Януковичем.

"Сумніваюсь у тому, що такі заяви по політичних справах прокуратура на сьогодні може робити самовільно", - резюмував Таран.

Зараз ви читаєте новину «Заява Кузьміна про причетність Кучми до вбивства Гонгадзе погоджена з Януковичем - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути