Ексклюзиви
субота, 26 травня 2012 19:00
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Близькість до людей для європейських політиків не є показухою

Одного разу я їздив із Парижа до Брюсселю та назад швидкісним новітнім потягом. 300-кілометрову відстань він здолав приблизно за півтори години. Було цікаво спостерігати, як залишаються позаду автомобілі, що мчать паралельною автомагістраллю.

Квиток другого класу коштував 140 євро в обидва боки. Таким само потягом з'їздив минулого тижня до Брюсселю на саміт Євросоюзу новий французький президент Франсуа Олланд. Перед посадкою на Північному вокзалі Парижа він ще й поспілкувався з пересічними людьми, попросивши охорону дати співгромадянам таку можливість.

В Україні для багатьох це виглядає популізмом, бажанням без зусиль підвищити рейтинг. У нас важко уявити в громадському транспорті не лише главу держави, а й міністра чи керівника якоїсь облдержадміністрації.

Спецлітаки, гелікоптери, дорогі авто з міліцейським супроводом, перекриття доріг під час проїзду – це один із найважливіших для них атрибутів царственного життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін таємно зобов'язав митницю віддати Януковичу чотири броньованих "Мерседеса"

Франсуа Олланду навряд чи потрібно підвищувати свою популярність, подорожуючи нарівні з пересічними людьми. Наступні президентські вибори у Франції відбудуться за п'ять років.

У будь-якому разі французи оцінюватимуть президента насамперед за його конкретними справами, що так чи інакше вплинули на їхнє життя. Європейські суспільства не купиш дешевими популістськими трюками чи продуктовими наборами.

Та й подорож французького президента звичайним потягом є швидше показовою, аніж епатажною чи сенсаційною. Близькість до людей та якомога раціональніше витрачання державних коштів стало вже міцною тенденцією серед європейських лідерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович зробить Україну НЕбезпечною. Сам пообіцяв

Німецький канцлер Ангела Меркель живе у звичайній квартирі в центрі Берліна, президент Фінляндії Тар'я Халонен літає рейсовими літаками, прем'єр Норвегії Йенс Столтенберг їздить на роботу на велосипеді.

Подібними вчинками вони дають приклад іншим чиновникам, і цінність цих сигналів надзвичайна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк пообіцяв донеччанам повернути майно, награбоване "регіоналами"

Такою ж за потужністю є згубність для України поведінки Януковича та його челяді, які щоденно заохочують інших гребти під себе якомога більше, ні на секунду не зупиняючись, незважаючи на потреби суспільства й економічну скруту.

Зараз ви читаєте новину «Близькість до людей для європейських політиків не є показухою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути