Перші цьогорічні огірки в теплицях села Іза Хустського району виростуть на підстилці із соломи — без жодної крихти ґрунту. "Приїжджайте, побачите на власні очі, як це", — запросив нас виконавчий директор тепличного господарства "ІЗА-Б.А.Т.Е." 46-річний Аслан Гашимов.
Тепличних підприємств, де вирощують огірки на соломі, в Україні всього три. Одне в Закарпатті, два інших — в Криму. У Бахчисарайському районі тепличним сільським господарством займається брат Аслана.
Зайшовши в теплиці Ізи, ніби потрапляєш до раю. Надворі десятиградусний мороз, а тут — літнє тепло, зі стелі скрапує вода для зрошення, навкруги — суцільна зелень молодих кущиків. Поміж них у синіх халатах снують робітниці — тутешні селянки. Всі вони працюють у Аслана Гашимова.
На соломі огірки ростуть ще краще, ніж у ґрунті
В теплицях ТОВ "ІЗА-Б.А.Т.Е." перший урожай помідорів чекають на початку березня. А от перші огірки можна буде збирати вже за кілька днів. Аслан каже, що з маленьких пуп"янків у повноцінний зимовий делікатес огірки виростуть дуже швидко. Потім тільки встигай зривати.
— На соломі огірки ростуть ще краще, ніж у ґрунті. Зокрема, з соломи вони отримують дуже необхідний для них вуглекислий газ, — розповідає Аслан Гашимов. — Я переконаний, що огірки та помідори з теплиць ще здоровіші, ніж домашні. Бо ми постійно робимо лабораторні дослідження на вміст нітратів, чого собі ніколи не дозволять приватні господарі. От і отримуємо гарантовано здорову їжу.
Реалізують тепличні овочі в основному на Закарпатті. Меншу частину забирають перекупники з інших областей України та Києва. Минулоріч в ізянських теплицях виростили та реалізували 1 тис. 442 т овочів, заробили на цьому понад 4 млн грн.
Хоча в Ізі, розташованій у передгірній зоні Карпат, кліматичні умови навіть для тепличних овочів — не найліпші.
— Надмірна кількість опадів, сильні морози, відсутність сонячних днів — все це погано впливає на розвиток рослин. У 2005 році ми не мали тих врожаїв, які хотілося б, — з ноткою смутку продовжує Аслан Гашимов. — Через великі снігопади та сильні морози на початку 2005 року ми зазнали збитків на майже 55 тисяч гривень.
Щодня на роботу в теплиці приходить 140 жінок, жительок Ізи. Тут вони мають хорошу, як для місцевих, заробітну платню — 500 грн. Жінки кажуть, що від роботи отримують ще й велике задоволення. До кожного огірочка й помідора вони ставляться з материнською увагою. По-іншому й не можна. На вулиці — сніг і лютий мороз, а тут на очах росте зелене диво.
У майбутньому Аслан Гашимов хоче зробити в теплицях сучасну систему автоматичного клімат-контролю та завершити реконструкцію системи опалення ще кількох гектарів приміщень. Для цього він збирається використати тепло вихлопних газів семи турбоагрегатів компресорної станції "Хуст".
— Це зекономить до 50 відсотків затрат на енергоносії, — каже Аслан Аббасович. — А приріст продукції очікується до 30 відсотків!
Ціни на огірки і помідори (грн)
огірки | помідори | |
Ужгород | 23–24 | 18 |
Тернопіль | 17 | 15 |
Чернівці | 16 | 12 |
Івано-Франківськ | 16 | 15 |
Рівне | 10 | 18 |
Луцьк | 13–18 | 10–17 |
Київ | 15 | 18 |
Солому замінить мінеральна вата
Метод вирощування огірків на соломі, на перший погляд, досить примітивний. Але насправді для цього потрібна відповідна техніка. Солому складають у рядки товстим шаром, куди й висівають насіння огірків.
— Згори солома зрошується крапельним методом, а знизу подається тепло по трубах, — каже Аслан Гашимов. — Тобто, якщо солома не зрошуватиметься й не підігріватиметься — результату не буде.
При вирощуванні в такий спосіб урожайність огірків на 25% вища, ніж при вирощуванні грунтовим способом. Окрім того, рослини менше хворіють, насамперед грибковими захворюваннями.
Але й солома — старий метод вирощування огірків. Його застосовували ще при Союзі. Сучасні теплиці замість грунту застосовують гідропоніку чи мінеральну вату.
— Ми теж хочемо перейти на нові матеріали, але для цього потрібен час. Згодом у нас буде мінеральна вата, — переконаний Аслан.
Коментарі
1