Ексклюзиви
понеділок, 15 липня 2013 07:15

Землетруси на Львівщині трапляються раз на 30 років

Учені прогнозують землетрус техногенного походження силою понад 4 бали у містечку Стебник Дрогобицького району, де розташоване найбільше родовище калійних солей в Україні. Причиною катастрофи може стати занедбана калійна копальня.

— У шахті утворилися 200-метрові камери. Їх провал і може призвести до техногенного землетрусу. Його відчує не лише Стебник, а й найближчі до нього населені пункти, — каже науковий співробітник відділу сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики Роман Пронишин, 69 років. — Віднедавна держава вирішила зняти підприємство з видобутку "Полімінерал" зі свого балансу і віддати його у приватні руки. Покупця досі не знайшли, а фінансування припинили. З квітня цього року порожнини стебницької шахти, а це 8 мільйонів кубометрів пустот, живуть своїм життям. Якщо фінансування найближчим часом не відновити і не заповнити порожнини, внаслідок землетрусу постраждають автодорога Дрогобич — Трускавець, водогін Гірне — Дрогобич, електромережі, підземні комунікації району.

Де ще в області ймовірні такі катаклізми?

— Найбільший землетрус, який можливий на Львівщині — це 6 балів. Він настане після поштовхів у румунських Карпатах. Там на території сейсмоактивної зони Вранча такі явища відбуваються на глибині 150 кілометрів. Тоді відчуває і Львів, і навіть Москва. Руйнувань це не принесе, постраждають хіба що висотні будинки — може потріскатися штукатурка. З техногенних причин поштовхи до 4 балів можливі у Червонограді та Великих Мостах Сокальського району. Адже там теж видобувають вугілля, а пустоти не заповнюють. Якщо почнеться видобуток сланцевого газу, через сотні років це теж може спровокувати незначні зрушення.

У Комарному Городоцького району наша апаратура зафіксувала невеликі поштовхи, але люди їх навіть не помітили

Які найбільші землетруси були в нас?

— Маємо сейсмічну карту за тисячу років. Невеликі поштовхи трапляються раз на 30 років. 6-бальні бували двічі — 1670-го в селищі Шкло біля Яворова та 1875-го у Великих Мостах, до Львова дійшла хвиля у 4 бали. Шість років тому в Комарному Городоцького району наша апаратура зафіксувала невеликі поштовхи, але люди їх навіть не помітили. У Львові трясло на 3-4 бали 1802-го, 1940-го, 1977-го, 1986-го.

Що робити людям під час землетрусу?

— Якщо він почався раптово, коли залишити помешкання неможливо, необхідно встати біля одвірків чи вікна. Щойно стихнуть перші поштовхи — швидко вийти на вулицю. Не можна стояти поблизу об'єктів, де є легкозаймисті та сильнодійні отруйні речовини, на мостах і шляхопроводах. Не можна триматися за високі стовпи і паркани, ховатися на нижніх поверхах і в підвалах будинків. Усі транспортні засоби мають зупинитися, пасажирам слід вийти та відійти на безпечну відстань.

Зараз ви читаєте новину «Землетруси на Львівщині трапляються раз на 30 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути