четвер, 24 лютого 2011 18:38

Запасів олії та гречки вистачить до нового врожаю

— Борошно має властивість гіркнути, тому не варто зараз піддаватися ажіотажу і закупляти його у великій кількості. Нікуди воно зникати не буде, — обіцяє заступник губернатора Львівщини з аграрних питань Іван Стефанишин, 56 років.

— Якщо хтось біля хати в магазині не знайшов муки, то це ще не означає, що є проблема. Сьогодні борошно вищого ґатунку можна купити на оптовому ринку Шувар за ціною 3,2 гривні за кілограм. Соціальне борошно за такою ж ціною вже почали завозити на Краківський базар. Повністю розблоковано запаси з Аграрного фонду. Звідти мука буде постачатися і хлібопекарям, і в роздрібну торгівлю.

Із гречкою ситуація стабілізувалася?

— По гречці вже пора поставити крапку. Якщо чогось у країні десь не вистачає, для цього є державний резерв — Аграрний фонд. Крупу перекидали по різних областях і скрізь було нерівномірне її накопичення. Це і спричинило так званий брак крупи на Львівщині. Зараз іде перерозподіл між різними областями. До Львова крупу завезли з Тернополя. Гречку реалізують через мережу магазинів "Рукавичка". Зараз чітко прораховано, скільки тонн гречки із державного запасу буде взято під посів, а скільки надійде у продаж. Дефіциту немає. У "Рукавичці" ми погодили її ціну на рівні 14 гривень за кілограм, на ринку можна знайти за 16.

Які прогнози по інших продуктах, що ще може зникнути з прилавків або різко зрости в ціні?

— Олії є вдосталь і ніхто не відважиться робити на ній спекуляції. Запасів сировини для її виробництва вистачить до нового врожаю. Стабілізувалася ціна на цукор — приблизно 9,5 гривень за кілограм.

А овочів вистачить до нового врожаю?

— Немає і не буде проблем із картоплею. На оптовому ринку вона коштує 4,25, можна знайти і по 3,9. На моркву впала ціна до 2 гривень. Часник подешевшав із 32 до 27 гривень за кілограм. Перебої можливі з капустою та цибулею. Капусти минулого року був невеликий урожай. Зараз її бояться вивозити на ринок у великій кількості, щоб не перемерзла. Як тільки температура повітря підніметься до нуля, її буде більше. Ціну на ці овочі важко прогнозувати, вона залежить від вартості зберігання. Чим довше їх зберігають — тим дорожчими вони стають. Зараз ціна капусти — 7 гривень, цибулі — від 4,75 до 6 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Запасів олії та гречки вистачить до нового врожаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути