понеділок, 29 вересня 2008 15:33

За кілограм журавлини селянам платять 10 гривень

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Заготівельниця Наталя Грицюк зважує журавлину  на своєму подвір’ї у селі Вичівка Зарічненського району Рівненщини. Депутат сільської ради Олексій Місюра пробує ягоди на смак
Заготівельниця Наталя Грицюк зважує журавлину на своєму подвір’ї у селі Вичівка Зарічненського району Рівненщини. Депутат сільської ради Олексій Місюра пробує ягоди на смак

"Такий хороший врожай цього року! Мало не кожна родина ягоду збирає мішками", — каже голова села Вичівка Зарічненського району 50-річна Анастасія Місюра.

Для деяких місцевих збирання журавлини — єдиний спосіб заробітку. За гроші, зароблені на ягодах, намагаються жити рік. Досвідчені збирачі отримують по 200–300 грн на день.

— У Вичівці роботи немає. Чоловіки їдуть на заробітки, а жінки з дітками та студенти — у болото, — зітхає 49-річна Галина Місюра.

Останній тиждень на Поліссі дощить. Люди скаржаться, що після зливи розмило дороги. До болота Морочного добираються 5–7 км — кіньми, машинами чи на велосипедах.

Журавлину збирають до перших заморозків.

— Дехто й до Різдва на болото ходить. Але таких сміливців мало, бо руки мерзнуть і калічаться, — пояснює 49-річна Ніна. Вона також має прізвище Місюра.

Збирачі змерзли. Посеред моху розвели багаття, знімають гумові чоботи та гріють ноги над вогнем. Узуваються й беруться за роботу. Деякі жінки в рибацьких чоботях, що закривають стегна. Поверх взуття намотують клейонку.

— І руки зводить від холоду, і ноги. Поясниця потім болить, — жаліється 76-річна Єва Чекун. — Радикуліт точно заробиш.

Були випадки, коли на людей у болоті нападали отруйні змії.

— Багато наших односільчан у реанімації побувало. Мене якось вкусила змія у руку, — згадує Ніна Місюра. — Спершу нічого не відчуваєш, а потім як запече!

Та найбільше селяни бояться заблукати в лісі.

— Нещодавно загубилася 83-річна Ольга. Залишили її біля коней, а вона пішла ягоду збирати і пропала, — розповідають жінки. — Люди із трьох сіл шукали її більше доби. Знайшли в болоті у воді.

— Бачили фільм "А зори здесь тихие"? — запитує Галина Місюра. — Тут такі самі топі. Одна жіночка повісила собі мішка з журавлиною на шию, а він потягнув її до дна. Ледве її люди на мох витягли.

Увечері селяни здають набрану за день ягоду до пунктів прийому. У селі їх близько десятка.

Заготівельниця 36-річна Наталя Грицюк — одна з перших у селі почала скуповувати чорницю та журавлину. Було це 10 років тому. Раніше жінка працювала на текстильній фабриці.

— Ціна залежить від попиту на ринку. Сьогодні плачу по 10 гривень за кілограм, — каже.

Два роки тому ягода була дешевша — по 4–7 грн/кг.

Наталя заготовляє журавлину для підприємств Луцька та Рівного. Приймає від 40 до 200 кг ягід на день.

— Чула, дехто нашу ягоду возить до Львова, Москви, Санкт-Петербурга, — продовжує жінка.

Із двору Грицюків від"їжджає віз із білоруською сім"єю. Вони щойно здали три ящики журавлини.

— Дорога сюди й назад займає шість годин, — каже 42-річна Віра Діковська із села Трушово в Білорусі. — У нашій країні не приймають журавлину. А у вас дають непогану ціну.

На виручені гроші білоруси купують продукти в селі. Потім їдуть на ринок у Хмельницький по одяг та взуття.

Зараз ви читаєте новину «За кілограм журавлини селянам платять 10 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути