Ексклюзиви
понеділок, 01 серпня 2011 06:00

За будівництво об'їзної дороги бралися двічі

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Мешканка села Наконечне Друге Яворівського району жене корів на пасовисько. Іде проїжджою частиною міжнародної траси Львів–Краковець. Чотори кілометри траси пролягає через село. Тротуарів нема
Мешканка села Наконечне Друге Яворівського району жене корів на пасовисько. Іде проїжджою частиною міжнародної траси Львів–Краковець. Чотори кілометри траси пролягає через село. Тротуарів нема

— Спати нереально. Ліг — абажур трясеться. Фури всю ніч ганяють, спокою не дають, — каже Сергій Мордвін, 54 роки, із села Наконечне Друге Яворівського району.

Спілкуємося обабіч міжнародної траси Львів–Краковець. Вона тягнеться через усе село. Цілий день туди-сюди їздять машини — за кілька кілометрів звідси кордон із Польщею, є автомобільний перехід. У населеному пункті обмеження швидкості для машин до 60 км/год. Та більшість водіїв його не дотримують. При в'їзді та біля сільради на асфальті є "лежачі поліцейські". Машини пригальмовують біля них, а потім знову розганяються.

У селі живуть трохи більш як 1 тис. осіб. Жителі їздять на роботу в райцентр. Хто має машину — перевозять через кордон різний товар.

Мордвін жене корову дорогою. Автомобілі об'їжджають їх, сигналять.

— Тут узагалі їхати швидше 30 кілометрів на годину не можна, — махає руками. — Тротуарів нема, люди туляться під парканами, щоб під машину не втрапити. Не буває і року, щоб когось не збили. Пару тижнів тому легковушка корову покалічила. Із хатами взагалі біда. У кого нові, цегляні, на високих фундаментах, то ще нормально. А дерев'яні осідають, тріщини дають. Минулого року писали заяви в сільраду, просили гроші на ремонти, то всім дали по 200 гривень. Посміялися хіба. Тут двох тисяч мало, щоб усе до ладу привести.

Троє чоловіків несуть повз дорогу старий диван. 3 хв. чекають, коли не буде машин, щоб перенести його на протилежний бік. Стають біля паркана, закурюють.

— Тут єдиний вихід — робити об'їзну дорогу, — каже Сергій Сеймівський, 35 років. — Але хіба, крім нас то комусь потрібно? Об'їзд ще за Кучми почали робити. Засипали піском — на тому все і скінчилося. За Ющенка взялися з іншого боку села, ліс вирубали. І знову заглохло. А тим часом батьки дітей бояться до школи відпускати, щоб під машину не втрапили.

Два роки тому машина збила на смерть жителя Наконечного Другого 17-річного Тараса Вахулу. Люди перекрили дорогу. На асфальт вивезли стовбури дерев, паркани, розпалили вогнища. Вимагали заборонити рух машин через село. Відтоді нічого не змінилося.

Заходжу в будинок Івана Антонишина, 68 років. У квітні він потрапив під машину. Чоловік сидить на ліжку з перемотаною ногою.

— Та я, йой! — відмахується. — Уже й не пам'ятаю, як то було. Година восьма, темінь. Світло над дорогою є, але його то включають, то нє. Той шофер і не бачив, як я по обочині йшов, зачепив мене. Сам всьо життя на машині проробив. Розумію, що він не хтів того. Ми з ним все залатвили. Відвіз мене в лікарню, полежав пару днів. Поставили апарат Алізарова — оті желізяки. Та й забулося. А за людей страшно.

Начальник обласної служби автомобільних доріг 59-річний Петро Шпитак говорить, що будівництво об'їзної навколо Наконечного Другого було припинене через Євро-2012. Бо в рамках підготовки до чемпіонату розробили альтернативний проект. Концесійна дорога Львів–Краківець мала оминути всі населені пункти.

— Від міжнародної траси страждають усі села — і Куликів, і Івано–Франка, — каже. — Ця дорога вирішила б і їхні проблеми. На жаль, через брак коштів будівництво так і не розпочали. Сподіваємося, проект буде реалізований у найближчі роки.

В останні роки об'їзні дороги в області звели біля сіл Олесько Буського району та Деревач Пустомитівського.

— Скарги надходять від жителів усіх сіл, що лежать на важливих автомобільних напрямках, — продовжує Петро Теодорович. — Є проект 16-кілометрового об'їзду навколо Стрия. Орієнтовна вартість — 800 мільйонів гривень. Будівництво надземних переходів не завжди вирішить проблему. Це доцільно робити в селах, де вже є хороше покриття, широка смуга руху. Наприклад, громада Солонки біля Львова звернулася з таким проханням.

Зараз ви читаєте новину «За будівництво об'їзної дороги бралися двічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути