неділя, 19 листопада 2006 16:21

З "волги" й УАЗа тернополяни зліпили джип

Автор: фото: Леонід ТІТ
  Віталій Долиняк на вулиці Тернополя демонструє джип ”монстр”, який вони разом із батьком зібрали зі старих машин
Віталій Долиняк на вулиці Тернополя демонструє джип ”монстр”, який вони разом із батьком зібрали зі старих машин

50-річний Володимир Долиняк і його 20-річний син Віталій у своїй тернопільській майстерні за півтора року зібрали всюдихід. Спереду машина нагадує стару "волгу", а ззаду — пікап.

— Ми робили своє авто за знимкою з Інтернету, — каже Віталій Долиняк. — Давно мріяли про ексклюзивну ретро-машину. Батько займається ремонтом машин, має свою фірму. Пригадав, що колись у Брежнєва була оригінальна "волга", експортний варіант. В Україні схожих ми не знайшли — навряд чи вони збереглися.

Віталій відчиняє дверцята. Вмощуємося на шкіряне сидіння, оздоблене червоним велюром. Хлопець кладе долоню на старе кермо й натискає на емблему лані. Лунає "фа-фа".

— Такий повітряний сигнал був на перших автомобілях, — стискає кермо. — Ми його знайшли на одному шроті (майданчику, де продають запчастини. — "ГПУ"), поблизу Тернополя. Але більшість запчастин купували за оголошеннями в газетах. Стару "волгу" півтора року тому придбали в одного діда за триста доларів. За стільки ж взяли УАЗика. Найважче було зліпити все докупи. Спочатку розрізали кузови обох машин, а тоді приварювали частини до днища. Мучились зо три дні. Технічні  характеристики, як у "волги", тільки "монстр" трохи менше бензину з"їдає . Швидкість — до 120 кілометрів на годину, бензин — 95-й.

Завівши джип, Віталик перекладає руку на коробку передач. Машина плавно рушає. Хлопець вмикає музику. На невеличкому екрані над "бардачком" з"являється зображення групи "50 ТТТ". Гучні баси заглушують слова.

— Найбільше грошей "потягнув" звук — майже 1200 доларів. Ми поставили триполосні колонки та ще й пристрій для підсилення басів, — показує на коробку позаду сидіння. — Потратили на деталі й роботу близько 10 тисяч доларів. Допомагали нам чотири механіки.

Біля світлофора машина плавно гальмує, аби пропустити перехожих. Незважаючи на зелене світло, дві дівчини у коротких куртках дороги не переходять. Одна виймає телефон і наводить у наш бік, інша завмерла. Віталій вмикає фари.

— Я вже звик, що біля машини зупиняються, — каже. — Якось напроти більярдного клубу "Абриколь" мене підрізав "Ніссан Патрол". З вікна висунулася голова якогось бандюгана. Він почав питати, скільки "монстр" бере бензину, а потім пожартував: "А може махнемся...".

Поки ми говорили, загорілося зелене світло. Але з інших машин навіть не засигналили — думали, що йдуть "розборки", — сміється. — Коли я під"їжджаю до свого економічного університету, біля джипа завжди збираються студенти. Я тепер популярний серед дівчат.

— Що буде далі з "монстром"?

— Не знаю. Якщо дадуть тисяч 15 доларів — продамо. У нас зараз нове захоплення — купили "Опель Адмірал" 1936 року. Хочемо зробити щось супероригінальне.

Зараз ви читаєте новину «З "волги" й УАЗа тернополяни зліпили джип». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути