Ексклюзиви
вівторок, 15 липня 2008 07:07

Вступники подають документи одразу на 12 факультетів

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  17-річні сестри-двійнята Леся (праворуч) та Ганна (крайня зліва) Боднар та їх мама Галина Григорівна переглядають  документи в Львівському національному університеті імені Івана Франка. Дівчата  приїхали вступати на факультет іноземних мов із міста Заліщи
17-річні сестри-двійнята Леся (праворуч) та Ганна (крайня зліва) Боднар та їх мама Галина Григорівна переглядають документи в Львівському національному університеті імені Івана Франка. Дівчата приїхали вступати на факультет іноземних мов із міста Заліщи

До кінця липня випускники шкіл завершать подавати документи до вищих навчальних закладів. Понад 20 тис. абітурієнтів хочуть стати студентами львівських "вишів".

О восьмій ранку в головному корпусі Національного університету "Львівська політехніка" вишикувалася черга. Абітурієнти прийшли з батьками здавати документи. Ті тримають папки з сертифікатами та медичними довідками.

Цього року вперше абітурієнтів зараховують за результатами зовнішнього незалежного оцінювання. 27,5 тис. львів"ян отримали сертифікати. Подати документи до "вишу" можуть лише ті, хто набрав не менше 124 балів.

17-річний Володимир Прийма з міста Красне Буського району на Львівщині вступає до Інституту інженерної механіки та транспорту "Львівської політехніки".

— За тести з української мови та літератури отримав 150 балів, з математики — 158, — каже. — Не знаю, чи пройду, конкурс великий. Я без репетиторів готувався. Однокласники на підготовку до вчителів ходили, у них кращі результати.

На 6 липня до "Львівської політехніки" подали 7,1 тис. заяв. На бюджетну форму навчання потраплять 2,9 тис. осіб.

— Абітурієнтів близько 4,5 тисячі, — говорить відповідальний секретар університету "Львівська політехніка" Роман Брилинський, 53 роки. — Подають документи на кілька напрямів. Трапляються рекордсмени, що намагаються вступити на 11–12 факультетів. Раніше це було неможливим — вступні іспити на різні напрями проводилися в один час.

Інваліди І та ІІ груп, діти-чорнобильці та призери всеукраїнських олімпіад вступають за співбесідою.

— Для вступників, які під час незалежного тестування проходили військову службу, проводимо вступне випробування, — веде далі Брилинський. — Тривають дискусії навколо абітурієнтів із медалями. Та, очевидно, для них не робитимемо пільг.

У "Львівській політехніці" та Львівському університеті Франка на окремі факультети потрібно складати тести з додаткових предметів. 17-річна Наталія Коса з Рава-Руської Жовківського району Львівщини вступає на факультет іноземних мов. Складатиме іспит з англійської.

— Знову хвилювання. Більше нікуди не вступатиме, — запевняє 37-річна Галина Коса, мати абітурієнтки.

Щодня до університету Франка подають 1000–1200 заяв. Великий конкурс на юридичному, економічному та факультеті міжнародних відносин. Найбільший наплив — на економічний факультет за напрямом підготовки"Фінанси та кредит". На одне бюджетне місце претендують десятеро вступників.

Удвічі зросла кількість заяв у Львівському медичному університеті. Туди подають сертифікати з української мови та літератури, хімії чи біології.

— Ми не проводимо ніяких додаткових вступних випробувань, співбесід, — зазначає відповідальний секретар медуніверситету 43-річний Михайло Перепелиця. — Та виникає ситуація, коли на одне місце претендують кілька людей із однаковими результатами. Тоді будемо надавати перевагу напівсиротам, інвалідам третьої групи, людям зі стажем роботи, жителям села. Незалежне тестування полегшило роботу приймальної комісії. Менше запитань та звинувачень від громадськості.

Після завершення вступної кампанії абітурієнти шукатимуть себе у списках майбутніх студентів. Протягом п"яти днів рекомендовані до зарахування мають замінити копії документів на оригінали. Інакше їх автоматично відрахують.

17-річна львів"янка Ірина Власенко подала документи до академії друкарства та на три факультети університету Франка.

— Тепер багато непорозумінь буде, — бідкається її мати 37-річна Лариса Власенко. — Є велика кількість дітей із одинаковими балами. Кажуть, тоді зважатимуть на атестати. А хто знає, як воно буде?

Зараз ви читаєте новину «Вступники подають документи одразу на 12 факультетів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути