четвер, 28 серпня 2008 07:08

Власникам агроосель надаватимуть пільгові кредити

У липні депутати Львівської облради затвердили програму розвитку сільського зеленого туризму в гірських населених пунктах на 2008–2009 роки. Тепер власників садиб реєструватимуть, безплатно робитимуть їм рекламу та вчитимуть приймати туристів.

Найпривабливішою пропозицією для господарів агроосель депутати вважають кредитування на пільгових умовах. Банківські відсотки гаситимуть із державного бюджету. Люди про таку підмогу ще не чули.

У Карпатах розташована третина українських агроосель. У Львівській області налічують 400–500 обійсть, де приймають туристів. У місті Сколе, за 20 км до Славського, понад 30 міні-готелів. Зі Львова сюди 106 км. Доїхати можна поїздами Київ—Львів—Ужгород, електричками з обласного центру або маршрутками Львів—Сколе чи Львів—Славське.

Туристичний сезон у Сколе триває цілий рік. Улітку відпочивальники купаються в річці, ходять у гори, восени збирають гриби, а взимку катаються на лижах. Приїжджим пропонують окремі кімнати, поверхи або й будинки. Вартість відпочинку влітку коливається від 65 до 100 грн за ліжко-місце на добу. У різдвяно-новорічні дні ціни зростають майже утричі — від 250 грн до 1 тис.

— У Галичині сільський туризм зародився не десяток років тому, а набагато раніше, — каже власниця агрооселі 44-річна Марія Джунь. У їхньому будинку одночасно можуть відпочивати вісім чоловік. — Свекруха переповідала, що поляки приїжджали в Карпати на все літо. Привозили із собою кухарок, покоївок.

Марія викладає у музичній школі, її чоловік Олексій, 50 років, їздить на заробітки. Господарі розповідають, що орендою житла поки що не вдається заробити. Однак сподіваються, що згодом ця справа стане прибутковою. Доба проживання у Джунів коштує 50 грн, із 3-разовим харчуванням — 80–100 грн. Господарі пропонують екскурсії на гору Парашка, скелі Довбуша та Тустань. Уже є постійні клієнти зі столиці та Одеси.

— У межах міста є озеро та сірководневе джерело, — веде далі Марія Джунь. — Приїжджають підлікуватися люди з гастритами, жовчнокам"яними захворюваннями.

Єдине, на що нарікає подружжя, немає підтримки від держави. Джуні підрахували, на те, щоб зробити агрооселю комфортнішою — обладнати сауну та басейн, зробити на другому поверсі будинку блочну систему, — треба 250 тис. грн. У банку запропонували споживчий кредит у гривнях під 35% річних.

— Це велика переплата, ми відмовилися, — говорить господиня. — Якби мали змогу отримати кредит на пільгових умовах, то могли б навіть упровадити якісь соціальні проекти. Наприклад, приймати дітей-сиріт чи людей з особливими потребами.

У Сколе туристів приймають у 13 приватних оселях.

— Це будинки з рівнем сервісу від найнижчого до найвищого, — розказує керівник Сколівського районного відділу громадської організації "Галицькі оселі" Тетяна Зінкевич. — Садиби марковані як готелі, але не зірками, а ялинками. У нас поки що найвищий рівень на дві ялинки має садиба "В Іринки".

Христина Колос із Торонто обрала саме цю садибу. Зупинилися на три дні. Окрім канадців, у цій оселі відпочивають італієць та дві польки.

Перших відвідувачів господарі прийняли три роки тому. Компанія молоді зі Львова підійшла запитати, чи в хаті не здають кімнати на новорічну ніч.

— Ми тільки перейшли жити в цей будинок, — згадує Тетяна Дем"ян, 34 роки, господиня садиби. — Ще й не вмебльовано було, але запросили подивитися. Сказали, якщо вас влаштовують умови, то ми готові прийняти. Вони залишилися.

Відтоді в будинку багато чого змінилося. Облаштували одно- та двомісні номери. На кожному поверсі — ванна. Є інтернет-кімната та зал для відпочинку з більярдним столом та настільними іграми. На стінах — національний стрій, а на поличках дерев"яні інструменти та ужиткові речі.

— Придумали назву "В Іринки", бо так звуть доньку, — додає господиня. — Вирішили, що колись вона тут господарюватиме. Поступово облаштовували, брали кредити. Зареєструвалася як підприємець. Тепер сплачую щоквартально по 120 гривень податку, зате маю право рекламуватися. Про нашу садибу можете прочитати в Інтернеті.

Одночасно в будинку можуть відпочивати 13 гостей. Доба "В Іринки" обійдеться у 80 грн. У цю суму входить сніданок. Повний пансіон коштує 120 грн. Відпочивальників годують у просторій їдальні на першому поверсі. У серванті мати Тетяни 54-річна Наталя зберігає сувеніри від туристів.

— Найбільше в мене алкогольних напоїв, — усміхається жінка. — Раніше я сама збирала гарні напої, а тепер гості везуть. Останній подарунок привезли польки, це коньяк у пляшці, що має форму туфельки. А від нас везуть на згадку дерев"яні сувеніри, горнятка.

На подвір"ї обладнали мангал та альтанку, гойдалки. Добудовують сауну та колибу.

Зараз ви читаєте новину «Власникам агроосель надаватимуть пільгові кредити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути