Ексклюзиви
четвер, 23 липня 2009 19:00

Вітер відносив брами на 200 метрів

112 житлових будинків, п"ять закладів культури і три школи постраждали від буревію в обідню пору в неділю, 19 липня, на Тернопільщині. Найбільшої шкоди стихія завдала в Гусятинському районі.

— Найшли чорні хмари. Зірвався сильний вітер, почалася злива. Град пішов такий рясний, кожна градина завбільшки, як аґрус. Від сили хвилин 10 буря тривала. Але біди наробила багато, — розповідає сільський голова села Личківці Степан Дуда, 54 роки. — Люди в хатах молилися, світили свічки-громовиці. Кажуть, такі доми буря оминала.

Із магазину-бару "Галактика" вітер зняв 400 кв. м. покрівлі з металопрофілю, а з цеху з виробництва меблевої фурнітури — із півтисячі листів шиферу.

— У нас 15 житлових будинків постраждало. У когось п"ять листів шиферу зірвало, в іншого — 29. Люди переважно своїми силами доми наново перекривають. Хто мав гроші, хто позичив, але вже хати накриті. А ще страхові агенти від "Провідної" по 45 гривень за листок шиферу виплачують, — продовжує Степан Миколайович.

Після негоди село три дні було без світла. Загалом стихія від"єднала від електропостачання 37 населених пунктів у Гусятинському, Чортківському та Заліщицькому районах.

— У резервному фонді району маємо 138 тисяч гривень. Цього мало для подолання наслідків стихії. А негода страшна була — вітер брами відносив на 200 метрів, ламав столітні дерева, — говорить заступник голови Гусятинської райдержадміністрації Ігор Гінайло, 38 років. — Велика проблема зі школою у селі Нижбірок. Там 40 відсотків даху розкрило, шиби повибивало. Усе треба міняти, встигнути до 1 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Вітер відносив брами на 200 метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути