пʼятниця, 14 березня 2008 07:09

Виноробів посвячували у лицарі

Автор: фото: Укрінформ
  Протягом двох днів міжнародного винного фестивалю на центральній площі Берегового стояла скульптура ”Старого винороба”. Доки це лише гіпсовий варіант. Аби відлити статую з бронзи, треба 32 тисячі гривень. Автори скульптури — Василь Луска та Мирон Гриць
Протягом двох днів міжнародного винного фестивалю на центральній площі Берегового стояла скульптура ”Старого винороба”. Доки це лише гіпсовий варіант. Аби відлити статую з бронзи, треба 32 тисячі гривень. Автори скульптури — Василь Луска та Мирон Гриць

У Береговому на Закарпатті відбувся VIII Міжнародний фестиваль вина. На святі виноробів до винного Ордену Святого Венцела прийняли двох нових лицарів.

Берегове — угорськомовне місто на кордоні з Угорщиною, за 70 км від Ужгорода. Тут проживають понад 30 тис. закарпатців.

На центральній площі винороби виклали дубові діжки. Кожен привіз по 150–200 л вина. Продають також мед, віск, медовуху, сири. Літр вина коштує від 10 до 50 грн.

— Берегове — специфічне місто, — зітхає винороб із Бобовища Мукачівського району Василь Анталовський, 46 років. — Люди проходять, куштують вино й ідуть. Купують мало. Та й вино продаю тут дешевше, ніж у Мукачевому чи Ужгороді.

Чоловік пропонує напої по 15–30 грн. Привіз "Букет Мартина", "Кагор", "Мускат Оттонель", "Трамінер Рожевий", "Троянду Закарпаття".

Поруч торгує винороб у третьому поколінні 56-річний Адальберт Варга із Мужієва Берегівського району. Він — лицар Ордену Святого Венцела. Тримає гектар виноградників.

— Цього року закладу ще два гектари, — хвалиться. — Європейських сортів.

Ближче до обіду місто жвавішає. Жителі проводять лотерею: розігрують кролика, молоде ягня, курку та півня.

На сцені починається висвячення нових членів Ордену. Голова берегівських лицарів Андрій Бігарі, 52 роки, запрошує до себе усіх виноробів, які належать до Ордену. Чоловіки одягнені у довгі темно-зелені мантії та спеціальні шапки. Голова  повідомляє, що цього року лицарями стануть винороб Іван Лакатош із Берегового та консул Угорської Республіки в місті Берегово Янош Ченгері.

— Пан Янош постійно цікавиться виноробством Берегівщини, — оголошує Бігарі. – Тому має стати лицарем Ордену.

Чоловікам підносять келихи з червоним напоєм. Аби стати лицарем, кожен із них має випити вино на одному подиху.

Після Лакатош і Ченгері промовляють клятву Ордену. Обіцяють пропагувати сорти вин, вироблені на Берегівщині, скрізь, де бувають. Їм на плечі кладуть символічний меч.

Колись кожен район Закарпаття, де займалися виноробством, мав свого  покровителя. Згодом традицію забули. Орден Святого Венцела почали відроджувати на Берегівщині чотири роки по тому. Сьогодні до нього належать 20 виноробів.

— Уперше Святий Венцел згадується у письмових джерелах 1748 року, — розповідає секретар Ордену Йосип Галайда, 49 років. — Венцел — історична особа. Жив колись на території Угорщини, був виноробом. Пізніше усі приватні винороби почали покланятися йому, просити, аби захистив виноградники від морозів і негод.

Орден Святого Венцела популяризує виноробство. Видає буклети для туристів, організовує фестивалі вина, винні бали.

Зараз ви читаєте новину «Виноробів посвячували у лицарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути