четвер, 24 вересня 2009 18:27

Віктор Анушкевичус піде на вибори вдруге

Автор: фото надане прес-службою Івано-Франківської міськради
  Івано-Франківський мер Віктор Анушкевичус (у центрі) під час цьогорічної весняної толоки садить дерева у міському парку
Івано-Франківський мер Віктор Анушкевичус (у центрі) під час цьогорічної весняної толоки садить дерева у міському парку

Із головою міськради Івано-Франківська 46-річним Віктором Анушкевичусом розмовляємо в його кабінеті. Мер каже, має тільки годину вільного часу. Об"їжджатиме житлово-комунальні господарства міста.

— Готуємось до зими, думаємо, як перейти на енергозберігальні технології, — говорить. — У місті торік запрацювали дві котельні, які ми перевели на біопаливо. Одна обігріває школу в Крихівцях за містом, інша, більш потужна, дає тепло всьому мікрорайону на вулиці Юності. Вони працюють на відходах деревини. Лише ці дві котельні дають місту 1 мільйон 400 тисяч гривень економії на рік. Плануємо запустити ще п"ять таких установок.

В Івано-Франківську вже понад п"ять років є проблема зі сміттєзвалищем. Єдине, яке діє в селі Рибному, вкрай переповнене. Міськрада три роки шукає інвесторів для заводу з переробки відходів. Немає гідних?

— Тут краще сім разів відміряти, ніж раз відрізати. Шукаємо інвестора, який запропонує найновітнішу технологію. Світ пішов нині далеко вперед. Але таких пропозицій поки що не було.

Жителі міста докоряють вам розбитими дорогами. Особливо скаржаться таксисти. Узимку вони ініціювали перейменування розбитої вулиці Дудаєва на вашу честь, а навесні під стіни Ратуші привезли "запорожець"

— Більшість наших доріг прокладені ще в радянські часи, тоді не розраховували на таку велику кількість транспорту. На їх ремонт треба близько 200 мільйонів гривень. У нас таких коштів немає. На цей рік виділили тільки 13 мільйонів. На вулиці Дудаєва зараз міняють комунікації. Як завершать роботи — одразу візьмемося за прокладання асфальту.

Чому вам закидають земельний розбрат?

— Ми прийняли рішення про створення Фонду соціально-економічного розвитку міста, в який забудовники офіційно платять кошти за те, що працюють і заробляють гроші в Івано-Франківську.

Мені закидали, що я незаконно виділив ділянки гіпермаркету "Епіцентру" та фірмі "Маодот" під будівництво багатоквартирного будинку. Та рішення по тих ділянках були прийняті ще до мого приходу. Мені вже тільки довелося постаратися, аби з тої ситуації був якнайбільших зиск для громади міста. "Епіцентр" дав нові робочі місця франківцям, а "Маодот" роздав 200 квартир для військовослужбовців, провів комунікації на вулицях Реберта та Дудаєва аж до Європейської площі.

Чи балотуватиметеся повторно на посаду міського голови?

— Так, бо багато чого треба доробити. А ще, я бачу, хто зараз рветься на цю посаду. Не можу допустити цих людей до влади. Серйозного конкурента немає.

Живемо у 4-кімнатній квартирі на п"ятому поверсі

Кажуть, на пост міського голови 2010 року балотуватимуться голова громадського форуму Івано-Франківська Юрій Соловей, теперішній мер Калуша Ігор Насалик, екс-мер Зіновій Шкутяк, голова облради Ігор Олійник, екс-голова облдержадміністрації Роман Ткач, секретар міської ради "бютівець" Василь Бойчук, лідер благодійного фонду "Солідарність" Андрій Микитин.

Що зазначено у вашій декларації про доходи?

— Працюю абсолютно прозоро, — шукає листок, де зазначені його доходи. — Прибутки за 2008 рік склали 112 тисяч гривень. Я отримую 8–9 тисяч гривень на місяць. Якщо співвіднести посаду і той рівень зарплати, який отримує міський голова обласного центру, — це речі не сумісні, повірте мені.

Як ваша сім"я бореться з фінансовою кризою?

— Ми економимо, не розкошуємо. У мене троє дорослих синів. Старшому Олексієві 22 роки. Він закінчив економічний факультет Прикарпатського університету, зараз із моєю дружиною Лідією працює на фірмі "Рітас". Це наш сімейний бізнес (Анушкевичуси продають побутову хімію, речі домашнього вжитку. — "ГПУ"), колись я його започаткував. 18-річний Юрій — другокурсник Прикарпатського університету, вивчає туризм. 16-річний Роман навчається в школі-ліцеї номер 23. Я пишаюсь ними, вони не палять, не п"ють, ведуть себе скромно. Не мають якихось там забаганок, наприклад, купіть мені скутер, машину чи ще якісь речі.

Якось у інтерв"ю ваша дружина сказала, що заради сім"ї готова на все. Чи дійсно відчуваєте її підтримку? Хто керує вдома?

— У мене супер-дружина і мені з нею пощастило. Вона гарна жінка, прекрасна мати. Чудовий бізнесмен. У сім"ї керую я, це безумовно. Вважаю, що чоловік повинен бути головою сім"ї.

Живемо у 4-кімнатній квартирі на Південному бульварі, 42. На п"ятому поверсі. Я хотів вище, аби гарна панорама була. Але жінка не захотіла. Проте з моїх вікон все одно чудовий краєвид, — видно гору Сивулю, щодня насолоджуюся нею. Хотілося би мати, звичайно, якийсь будиночок у передмісті або дачу. Десь у районі Гути, туди часто їздимо відпочивати.

Міський голова не має власного авто

Віктор Анушкевичус народився 1962 року у Воркуті, в Росії. Там через спротив радянській владі у засланні жили його батьки. 1963-го після закінчення терміну заслання сім"я переїхала на батькiвщину матерi в місто Шепетівка Хмельницької області. 1986 року закінчив Вінницький полiтехнiчний інститут. Там познайомився з майбутньою дружиною Лідією. Служив в армії. Із сім"єю живе в Iвано-Франкiвську із 1988-го. Працював iнженером-конструктором на Івано-Франківському лiсокомбiнатi.

2006 року переміг на виборах міського голови Iвано-Франкiвська. Член Української народної партії.

Захоплюється рибальством, туризмом, гірськолижним спортом, футболом, підводним плаванням. Власного авто не має.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Анушкевичус піде на вибори вдруге». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути