Ексклюзиви
вівторок, 24 червня 2008 07:08

Військовополонених перепоховали у Луцьку

22 червня на Замковій площі в Луцьку з почесним військовим караулом перепоховали останки 378 радянських військовополонених, закатованих 1941 року у концтаборі Офлаг N360 Норд.

Опівдні майдан під мурами замку Любарта оточили військові з бойовим бронетранспортером. На бруківці лежало 50 дерев"яних трун, обшитих багряною тканиною. Православні та католицькі священики відспівали поминальну панахиду за вбитими.

Домовини лежать рівними рядами, ніби востаннє в строю. Над крайньою  схилилися сиві люди. Кладуть гвоздики на кришку труни. Це родичі чотирьох упізнаних солдат.

— Дякуємо слідопитам, які знайшли місце загибелі наших братів. Спочивай із миром, Васю, — плаче над труною 81-річний Володимир Павлов із Росії.

Останки військовополонених розкопали торік на вул. Потебні. На поховання натрапили випадково — будували дорогу. Експерти засвідчили, що загиблі у віці 18–22 років були розстріляні й поспіхом закопані в рівчаку. На чотирьох кістяках знайшли солдатські медальйони Червоної армії. Згідно з архівами, військовополонені закатовані в концтаборі на Замковій площі з жовтня 1941 по червень 1942 років.

Їх поховали в братській могилі. Поряд — кладовище повоєнних часів. Тут спочивають цивільні жертви німецької окупації та розстріляні підпільники крайового проводу УПА.

Зараз ви читаєте новину «Військовополонених перепоховали у Луцьку ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути