Ексклюзиви
субота, 24 травня 2008 07:08

Весняну городину дітям краще не давати

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Вікторія Мерза з лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи базару ”Привокзальний” передає продавцю експертний висновок, де вказано, що вміст нітратів в овочах не перевищено. Торговці демонструють висновок покупцям лише на вимогу
Вікторія Мерза з лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи базару ”Привокзальний” передає продавцю експертний висновок, де вказано, що вміст нітратів в овочах не перевищено. Торговці демонструють висновок покупцям лише на вимогу

У травні Львівська обласна лабораторія ветеринарної медицини перевірила 33 зразки ранніх овочів з міських базарів. У 9 з них нітратів було більше норми.

— На днях приїхала на базар машина з капустою із Криму. За нормами для овочів із  теплиць має бути 900 міліграм нітратів на кілограм, а в ній 1,5–2 тисячі — розповідає Анатолій Карпук, 44 роки, завідуючий лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи N22 ринку "Шувар". — Ми склали акт та за законом повернули товар власнику. А чи він збуватиме цю капусту, чи згодує худобі, невідомо. Та точно не торгуватиме нею на ринку.

Овочі на вміст нітратів щодня перевіряють на усіх львівських базарах та у великих магазинах. На Привокзальному базарі Львова найбільше ранньої городини продають у критому павільйоні. У цю пору селяни з довколишніх сіл привозять редиску, цибулю, салат. Огірки, капусту та помідори сюди везуть із Закарпаття, Тернопільщини та Рівненщини. Перед початком торгівлі продавці несуть товар до лабораторії на аналізи. Доки не буде висновку про допустимий вміст нітратів, вони не отримають ваги.

— Спочатку дивимося, як виглядають овочі, який мають запах. Цей процес називається органолептика, — розповідає Маріанна Половинко, 49 років, ветеринарний лікар лабораторії Привокзального базару. — Потім беремо зразки на аналізи.

Лаборант 28-річна Вікторія Мерза прямує до торгових рядів з портативним приладом — нітрат-тестером. На прилавку Марії Порічної з Чернівців помідори та огірки. Вікторія вводить голку приладу в огірок, натискає кнопку, біля якої намальовано овоч. За спеціальною формулою вираховує, скільки там нітратів.

— Вийшло 74 міліграми на кілограм, а норма для огірків — від 150 до 400, так що все в нормі, — додає жінка. — Нітрати нерівномірно накопичуються в овочах. Наприклад, редиска, буряк та капуста мають таку структуру, що вбирають їх по максимуму. У решти найбільше нітратів у шкірці та у верхніх шарах.

Любов Чіпко з села Грибовичі возить до Львова редиску та зелень шостий рік. Жінка каже, овочі вирощує сама. У її редисці нітрати не перевищують норми.

— А нащо ж її підсипати хімією, як вона й так росте? — хвалить свій товар жінка. — Гній маємо свій, а це найкраще добриво.

— Якщо нітратів забагато, торгувати овочами забороняємо, — каже Любов Бойко, 52 роки, завідуюча лабораторією. — Цієї весни ми вже мали випадок з перевищеним вмістом нітратів у капусті. Склали акт, а щоб власник не торгував нею деінде, ми її поперерізали.

Лікарі лабораторії додають, що останніми роками овочів з перевищеним вмістом нітратів меншає.

— Азотні добрива, а це основне джерело нітратів, дорожчають із року в рік, — пояснює Маріанна Половинко. — Людям невигідно їх купувати.

Однак якщо покупець сумнівається в якості овочів, лікарі радять зробити повторний аналіз у лабораторії ринку. Овочі перевірять безкоштовно.

— Дітям до шести років та тим, у кого проблеми з кишково-шлунковим трактом, раджу взагалі не їсти весняної городини, — продовжує жінка. — Справа у тому, що для овочів з теплиць діють інші норми вмісту нітратів. Вони вдвічі вищі, ніж у відкритому ґрунті. Нітрати — це солі азотної кислоти. Вони призводять до порушення обміну речовин.

Зараз ви читаєте новину «Весняну городину дітям краще не давати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути