понеділок, 26 березня 2012 06:00

Торік померло 149 недоношених немовлят

Автор: фото: Ольга ШВЕД
  Ірина Микичак: ”Закупили інкубатори для всіх акушерських стаціона-рів області”
Ірина Микичак: ”Закупили інкубатори для всіх акушерських стаціона-рів області”

На Львівщині торік народилися 29 804 немовлят. 4% із них — недоношені, вагою менше ніж 2,5 кг. Про причини передчасних пологів, забезпечення області необхідним обладнанням для виходжування дітей із малою вагою розповідає заступник начальника обласного управління охорони здоров'я Ірина Микичак, 51 рік.

Які основні причини народження дітей з малою вагою?

— Недоношеною вважають дитину, яка народилася у термін вагітності від 22 до 37 тижнів. Зазвичай така важить менше ніж 2,5 кілограма. Причини різні — психічні травми породіллі, шкідливі звички, неповноцінне харчування, гінекологічні захворювання, статеві й респіраторні інфекції, ендокринні хвороби, попередні аборти.  Часто — ускладнений перебіг вагітності: пізні токсикози, багатоплідність, аномалії положення, внутрішньоутробне інфікування плода.

Чому помирають недоношені діти?

— В основному через розлади дихання, вроджені аномалії розвитку, пневмонію, внутрішні крововиливи. Торік в області народилися біля 1200 недоношених дітей. З них 149 померли, при чому 64 дітей важили менше кілограма. Найбільше недоношених діток померло у Львові, по шестеро — у Городоцькому та Жидачівському районах, у Миколаївському — четверо немовлят та по троє — у Пустомитівському, Яворівському районах та місті Червоноград.

Чи забезпечені райони обладнанням для виходжування недоношених діток?

— Породіллі та діти, які народилися з вагою від 2 кілограм, можуть лікуватися в центральних районних лікарнях. В усіх акушерських стаціонарах області є неонатологічний комплект, інкубатори, апарати штучної вентиляції легень, реанімаційні столики. Це обладнання ми закупили за обласні кошти в останні п'ять років. 2007-го були черги до апарата штучної вентиляції, але зараз це питання вирішили. До найважчих новонароджених діток у райони виїжджає реанімаційна бригада, немовлят забирають до одного з чотирьох спеціалізованих реанімаційних відділень Львова. Жінки із загрозою переривання вагітності скеровуються завчасно у відділення патології вагітності у районні лікарні чи в обласні медичні центри.

Період виходжування й лікування дітей з малою масою тіла у спеціалізованих неонатологічних стаціонарах може тривати до шести місяців. Усе залежить від здоров'я маленького пацієнта.

З якими ускладненнями можуть стикнутися батьки малюків з малою вагою після виписки?

— Лікарі виходжують немовлят і від 500 грамів, але в подальшому здоров'я цих дітей перебуває під загрозою. У них ще незріла центральна нервова система, органи дихання, травлення, кровообігу, кровотворення, імунної системи. Найбільш вразливими в таких дітей є легені та центральна нервова система, органи зору і слуху. Вони потребують медичного спостереження щонайменше перші три роки життя, залежно стану здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Торік померло 149 недоношених немовлят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути