середа, 29 листопада 2006 17:34

В епідемії "жовтухи" звинувачують м"ясозавод

Автор: фото: Роман ЖИЖАРА
  Учениця другого класу Тетяна Кідиба та її мама Неля в лікарні селища Торчин Луцького району Волинської області. Із хворобою Боткіна дівчинку шпиталізували минулого четверга прямо зі школи
Учениця другого класу Тетяна Кідиба та її мама Неля в лікарні селища Торчин Луцького району Волинської області. Із хворобою Боткіна дівчинку шпиталізували минулого четверга прямо зі школи

Надзвичайний санітарний стан оголосили в селищі Торчин, що за 20 км од Луцька. Тут із досі невідомих причин шириться епідемія вірусного гепатиту А. Із кінця серпня "жовтухою" заразилися 58 селян.

— Щодня обстежуємо по 40 людей, — каже головлікар Торчинської райлікарні Петро Коновал, 32 роки. — Особливо перевіряємо жителів вулиці Козацької, де вперше виявили вірус. Там перехворіла кожна друга сім"я.

Біля триповерхової селищної школи зустрічаю гурт дітей. Учні вибігають на перерву з домашніми бутербродами. Через карантин шкільну їдальню зачинили ще у вересні. Із хворобою Боткіна вже злягли 34 дитини та троє вчителів. Усього ж у школі 660 учнів.

— Ми на кожній перерві обробляємо туалети хлоркою. Із райлікарні щодня приходять обстежувати тих, хто контактував із хворими. Але все одно минулої п"ятниці двох дівчат забрали до лікарні прямо з уроків, — розповідає директор школи Олександр Романюк, 53 роки. — Батьки просять закрити школу на карантин, однак немає гарантії, що це зупинить епідемію. Діти ж удома не сидять за ґратами.

Досі селяни думали, що вірус передається через криничну воду. Епідеміологи запевнили — вода чиста. Тоді поповзли чутки, що гепатит завезли продавці кавунів із Херсону. Ця версія теж не підтвердилася. Пішли розмови, що "жовтуха" шириться з Торчинського м"ясозаводу, працівники якого першими підхопили вірус.

— М"ясозавод не має очисних споруд і викидає відходи у вигрібну яму. Залишки потрапляють у воду, — коментує селищний голова Юрій Кревський, 30 років. — Можливо, вірус опиняється в питній воді, ми не відкидаємо цю версію.

Тимчасова комісія селищної ради постійно інспектує м"ясозавод. Наступної сесії комісія складе звіт про епідеміологічну безпеку на підприємстві.

— Якщо зафіксують санітарні порушення, то будемо закривати завод, — каже голова селища. — Хоча нині там працює понад 300 робітників. І підприємство є одним із найбільших платників податків.

Після розмови селищний голова замкнувся в кабінеті на чергову нараду з районними лікарями. У приймальні на зустріч із ним чекають місцеві комунальники, які щодня звітують про утилізацію стихійних сміттєзвалищ та очищення хлоркою криниць.

Поговорити з керівництвом м"ясозаводу не вдалося. Телефон приймальні підприємства безперервно зайнятий, а на прохідній кажуть, що начальства немає і не буде.

Зараз ви читаєте новину «В епідемії "жовтухи" звинувачують м"ясозавод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути