четвер, 10 липня 2008 07:05

В Ардановому розкопають катакомбну церкву

Поблизу сіл Арданово, Негрово та Доробратово Іршавського району Закарпаття є катакомбна церква. Селяни планують розчистити печеру.

Храм розташований біля підніжжя гори Гат. Від найближчого села до печери — 2 год. пішки. Автомобіль туди не проїде.

— Вхід до печерного храму вузький, але поволі розширяється, — розповідає вчитель історії Арданівської школи Михайло Синишин. Чоловік досліджує цю місцину. — Довжина печери близько 20 метрів. Усередині є джерело води, кам"яний алтар, місця для світильників. Про існування катакомбного храму розповідали ще сільські старожили. Кажуть, його видовбали у м"якому камені гори монахи-пустельники 400 років тому.

— Розкопати церкву плануємо давно, — каже сільський голова Арданового Михайло Станинець. — Але боїмося, що туди лазитимуть діти. Старі люди казали, що в печері ховалися від песиголовців — набігу монголо-татарської орди. Згодом зробили собі там храм.

За переказами, під час війни селяни ховалися в церкві від фашистів. У 70-х роках минулого століття печерний храм обвалився.

Зараз ви читаєте новину «В Ардановому розкопають катакомбну церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути