Ексклюзиви
вівторок, 19 червня 2007 07:00

Юрій Романенко купив вертоліт

Автор: фото з архіву Юрія Романенка
  Рівненський бізнесмен Юрій Романенко (ліворуч) на майданчику біля свого будинку готується піднятися в небо разом зі своїм інструктором Дмитром Бородаєм
Рівненський бізнесмен Юрій Романенко (ліворуч) на майданчику біля свого будинку готується піднятися в небо разом зі своїм інструктором Дмитром Бородаєм

46-річний бізнесмен Юрій Романенко з Рівного купив вертоліт. У небо чоловік піднімається з кількаметрового майданчика в саду біля свого дому. Супроводжує його, як правило, інструктор — 45-річний військовий льотчик, полковник Дмитро Бородай. Гелікоптер R-44 американської фірми "Робінсон" коштує майже $500 тис.

Живе Романенко в одному з престижних районів Рівного, на вулиці Береговій. Будинок двоповерховий, під металочерепицею. Обійстя обнесене високою кам"яною огорожею. Господар зустрічає на порозі в кімнатних капцях і махровому халаті. У кабінеті — великий шкіряний диван і плазмовий телевізор. На столі лежить глянцевий мисливський журнал.

Юрій розповідає, що ріс без батька. Матір сама виховувала чотирьох синів. Працював водієм на автобазі, тренером у мотоциклетному клубі. На початку 1990-х разом із друзями розпочав займатися бізнесом, торгував нафтопродуктами. Згодом заснував фірму "Ю.Р.І.", яка надає брокерські послуги.

— З дитинства марив небом, — згадує господар. — Вертольотами зацікавився під час служби в повітрянодесантних військах у 1980-х роках. Про купівлю всерйоз подумав років три тому, коли друзі посадили за штурвал експериментальної моделі українського вертольота.

У саду біля будинку облаштував невеличкий майданчик, поряд поставив ангар. Рівень шуму чотиримісного гелікоптера R-44 низький, то ж ніхто із сусідів не дорікає.

— Такий вертоліт використовують для любительських, ділових і спортивних польотів, — розповідає бізнесмен. — Він легкий у пілотуванні. Обслуговувати його не набагато складніше, ніж автомобіль. Завдяки сучасному радіонавігаційному обладнанню літати можна як удень, так і вночі, в складних метеорологічних умовах, навіть не бачачи землі.

Без дозаправки можна летіти 600 кілометрів

Романенко показує кабіну вертольота, крісла з підігрівом, аудіосистему.

— Максимальна швидкість польоту — 220 кілометрів за годину, а потужність майже 260 кінських сил, — долучається до розмови 21-річний син Юрій, який навчається у Рівному на економіста. — Без дозаправки можна летіти 600 кілометрів. Вага машини близько 700 кілограмів, а підіймає майже півтонний вантаж. За годину польоту вертоліт спалює понад 60 літрів авіаційного бензину.

Літр такого коштує 10–12 грн. Господар зізнається, що до його захоплення не всі ставляться схвально. Дехто каже, що Романенко біситься з жиру.

— Але ж я придбав вертоліт не тільки для розваги. Використовую в мисливському господарстві на Тернопільщині для боротьби з вовками. Там у мене понад сім тисяч гектарів, — пояснює бізнесмен. — Можливо, обслуговуватиму електромережі, трубопроводи — є такі пропозиції. Правда, для цього потрібна спеціальна ліцензія.

Зараз Романенко має іншу мрію — відбудувати церкву в селі Антонівці на Тернопільщині, де в нього мисливське господарство. Храм знищили за радянської влади, а людей виселили до Сибіру. Із майже чотирьох сотень дворів залишилося хат зо двадцять. Бізнесмен вважає, що з відновленням церкви відродиться й село.

В Україні 30 приватних вертольотів

Найчастіше українські бізнесмени купують собі американські вертольоти "Белл" (клас віп) та "Єврокоптер" французько-німецького виробництва. Вони коштують від $2 млн. Популярністю також користується американська марка "Робінсон". За такий треба віддати від $300 тис. до $500 тис.
— Загалом приватних вертольотів в Україні близько тридцяти. Однак дізнатися, хто їх власники, важко. Бізнесмени не хочуть "світитися", — розповідають у столичному вертолітному клубі "Автопілот".
Точно відомо, що гелікоптер має губернатор Запорізької області Євген Червоненко та колишній глава адміністрації президента Леоніда Кучми Віктор Медвечук. Перший літає на "Газелль ЕсЕй-341" (від $350 тис.), а другий — на "Белл-427". Подібний є також у житомирського бізнесмена Леоніда Крігера. Мають свої гелікоптери "Приватбанк" та компанія "Наша ряба".
Світові знаменитості нерідко самі пілотують. Серед таких актори Джон Траволта, Том Круз, Курт Рассел, Гарісон Форд.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Романенко купив вертоліт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути