вівторок, 29 січня 2008 07:08

У Тернополі бракує відділень швидкої допомоги

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Лікар єдиної в Тернополі 17-ї психонаркологічної бригади Володимир Медецький (праворуч) із фельдшером Леонідом Сохаром та молодшою медсестрою Оксаною Мартинюк збираються їхати на виклик. Саме медикам цієї швидкої доводиться забирати бомжів та п’яних
Лікар єдиної в Тернополі 17-ї психонаркологічної бригади Володимир Медецький (праворуч) із фельдшером Леонідом Сохаром та молодшою медсестрою Оксаною Мартинюк збираються їхати на виклик. Саме медикам цієї швидкої доводиться забирати бомжів та п’яних

— У мене проблеми із серцем, тому "швидку" викликаю часто. Раніше ніж за півгодини до мене не приїжджають. Живу далеко від центру, на вулиці Братів Бойчуків — на БАМі, — розповідає тернополянка Раїса Дума, 57 років. — Але я лікарям усе одно дуже вдячна, бо і вдень, і вночі прибувають на виклик. Оце недавно забрали мене в лікарню. Довго їхали через затори. І мигалка була включена, а водії все одно не пропускали.

У Тернополі працюють два відділення "швидкої". Якщо виклик із центральних вулиць міста, його переадресовують підстанції на вул. Шпитальній. Виїзди на околиці здійснюють зі "швидкої", що "на Канаді".

— Ми не завжди можемо приїхати за 15 хвилин. Якось мали вкрай неприємний інцидент, — згадує старший лікар зміни Галина Мороз, 70 років. — На одному весіллі від переживань помер батько когось із молодят. Була неділя, медики змогли добратися тільки за 40 хвилин. Гості побили нашого шофера, а лікар ледве вирвався.

Щоденно на "03" надходить 200–250 викликів, працює 19 бригад. Проте в години "пік" — з 9.00 до 11.00 та з 18.00 до 22.00 — приїжджають із запізненням.

— На наше місто мало би бути як мінімум п"ять відділень. Тоді можна надавати допомогу вчасно, — переконаний 49-річний Михайло Джус, головний лікар комунального центру швидкої допомоги Тернополя. — Уже є проект створення нового відділення на вулиці Куліша. Підприємець, який виграє конкурс на ділянку для будівництва ста квартир, зобов"язаний побудувати двоповерхове приміщення швидкої допомоги. Надіємося, до кінця наступного року воно запрацює. А якщо діятимуть хоча б невеликі відділи по три бригади в мікрорайонах Дружба та БАМ, проблема з затримками в дорозі практично зникне.

Щоб перевірити, чи реально вкластися у зазначений час, їду разом із медиками на виклик. Хоч уже без десяти шоста, приїжджаємо за 5 хвилин — пацієнтка живе недалеко.

— Значно більша проблема — це зношеність транспорту. "Швидкі" мають бути в роботі не більше ніж три з половиною роки. А у нас і по п"ять-шість років їздять, — пояснює Михайло Джус.

— Щодо закупівлі нових автомобілів, то 2007-го ми повністю виконали план — придбали дві машини, — говорить начальник міського управління охорони здоров"я  Тернополя Василь Бліхар, 51 рік. — Але за наявності 19 бригад і зношуваності авто за три роки щорічно треба закуповувати шість машин.

Заходжу в диспетчерську. Біля шести телефонів чергують три медсестри. Коли хтось дзвонить, записують ім"я, вік і хворобу пацієнта, домашній телефон та код замка.

— Іноді доводиться ще довго блукати в пошуках потрібної квартири, — говорить старший лікар зміни Стефанія Душак, 56 років. — Під"їзди часто неосвітлені, на будинках немає номерів, навіть вулиця не вказана.

На столі в диспетчерській лежить квадратний магніт із пронумерованими білими кульками. Це номери бригад. Якщо якась із них їде на виклик, кульку опускають донизу, повертається — знову піднімають.

— Ми ж і кров розвозимо по всіх лікарнях, і консультантів доправляємо на тяжкі випадки після аварій, онкохворих колемо зранку і ввечері. Але чи не найбільше часу в нас забирають бомжі й п"яні, — веде далі Стефанія Костянтинівна. — Упаде така людина десь на вулиці, хтось побачить, викличе "03".

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі бракує відділень швидкої допомоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути