пʼятниця, 28 березня 2008 07:04

У стовбурі ясеня з"явилося зображення хреста

Автор: Фото: Олена ВЛАСОВА
  Хрест у стовбурі ясеня в селищі Млинів на Рівненщині. Біля церкви розглядають дерево Людмила Ващук (праворуч), Ірина Шевчук та Людмила Самолюк. Жінки прибирають у храмі
Хрест у стовбурі ясеня в селищі Млинів на Рівненщині. Біля церкви розглядають дерево Людмила Ващук (праворуч), Ірина Шевчук та Людмила Самолюк. Жінки прибирають у храмі

До Свято-Покровської церкви в селище Млинів Рівненщини з"їжджаються паломники. Біля православного храму спиляли дерево, на зрізі якого видніється хрест.

Минулого тижня священик вирішив зрізати дерева, що затуляли церкву. Найстаріше з них росло біля котельні.

— Ясен має біля ста років. Батюшка боявся, що  впаде комусь на голову, — розповідає 70-річна Олександра Галабурда, яка прибирає в церкві. — Це дерево саме виросло.

Священик покликав двох робітників. Коли стовбур потягнули трактором, ясен упав на котельню.

— Хотіли розпиляти на частини, та він не піддається, — дивується жінка. — Робітники зламали п"ять бензопил. Із шостої спроби розпиляли й побачили на зрізі хрест. Контури його добре видно — темний на світлій деревині.

Ясен виріс на могилі. Під деревом знайшли старовинний склеп. Корені обплели труну. Ані витягти, ані розрубати їх не можна.

— Поряд стоїть хрест, ще три могили. Про склеп під ясенем ніхто не знав, — запевняє 60-річна млинівчанка Людмила Ващук. — У церковній книзі немає жодних записів про нього.

Селяни вважають, що в могилі похований священик або меценат храму. У ті часи у склепах ховали лише багатих або відомих людей.

Настоятель храму, благочинний Василь Ліщук, 54 роки, вважає хрест дивом.

— Природного пояснення не маю, — каже священик. — Думаю, це знак людям покаятися у гріхах. Бо дерево із хрестом спиляли у Великий піст.

Ясен досі лежить біля церкви. До неї приїжджають паломники.

— Ми віддали кружалець для священика зі Здолбунова, — каже отець Василь. — Коли хотіли відрізати шматок для краєзнавчого музею, пилка знову відмовила.

Лісівники кажуть, що спостерігають таке явище вперше.

— Я працюю з деревиною десятки років, — розповідає директор  Млинівського держлісгоспу Микола Романюк. — Траплялися дерева з незвичайним ядром, на зрізі були плями чи затемнення. Але хреста досі не бачив.

Диво можна пояснити природними процесами, що відбуваються в ясені. Дерево старіє, центральна частина поступово відмирає. Серцевина перестала проводити воду й відклалися смоли та консерванти. На місці хреста могла бути гілка, що відламалася, а потім обросла шаром деревини.

Торік на Прикарпатті схожий хрест знайшли у смереці.

Зараз ви читаєте новину «У стовбурі ясеня з"явилося зображення хреста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути