понеділок, 24 вересня 2012 07:15

У Стебнику та Трускавці можливий землетрус

Міста Трускавець і Борислав стали переможцями конкурсу "Екологічно чистий населений пункт", який щороку організовує обласна рада. Хоча у липні мер Борислава назвав своє місто "зоною екологічного лиха" через витік нафти. Про реальну ситуацію в містах області розповідає 33-річний Анатолій Павелко, спеціаліст "Бюро екологічних розслідувань".

— В Україні багато конкурсів, логіку яких важко зрозуміти. Думаю, ніхто із серйозних екологів у цьому участі не брав. Щоб оцінити екологічність міста, до уваги береться чистота повітря, стан води, санітарний стан, чистота вулиць, графік вивезення сміття, кількість зелених насаджень на душу населення, кількість автотранспорту.

Чи справді Борислав є екологічно чистим містом?

— Звісно, ні. Нафту і газ там видобувають із ХІХ століття. У той час це робили диким способом — будь-яка людина могла вибрати собі ділянку, на ній вирити колодязь та черпати нафту. Коли колодязі ставали непридатними, їх  завалювали сміттям чи відходами деревини. На тих місцях ставили будинки. Із цих колодязів відбувається часткове підтікання нафти. Через колодязі газ проникає на поверхню. У підвалах житлових будинків траплялися вибухи. Інша проблема — водозабір розташований далеко від міста. Минулого року мали суху осінь, воду подавали по графіку.

Які найчистіші міста Львівщини?

— У багатьох населених пунктах ситуацію погіршують жителі. Сіють ріпак, а він вимагає використання великої кількості хімії. Купують пестициди, які винищують колорадського жука. В інструкції чітко прописана кількість використання. Селянин думає: я вдвічі більше наллю, щоб надійніше було. Що не попало на жука, потрапило на рослину, змилося дощем і в землю. Найбільш екологічно сприятливі райони ті, де збереглися лісові масиви, нема сільського господарства та автомобільного транспорту. Але тут треба дивитися на кожен населений пункт. Скажімо, у селі Сянки Турківського району хоч і багато лісу, але досі діє склад непридатних агрохімікатів.

Назвіть найбільш забруднений населений пункт області?

— Найскладніша ситуація у місті Стебник. Там закриті шахти з багатьма лабіринтами. Між ними відклалися пласти солі. У 1980-х туди почала потрапляти вода. Солі розчинилися, стався обвал шахтних стволів, утворилися карсти. Зараз туди може цілий будинок провалитися. Там проходить автомобільна дорога, яка сполучає Стебник, Трускавець, Львів. Розміщена ділянка газопроводу. Якщо він провалиться під землю, може трапитися вибух. Видобутки цієї шахти йдуть у санітарно-захисну зону "Трускавецькі мінеральні води''. Якщо провалля не зупиняться, то частина води буде просто знищена. Геологи говорять, що через обвал шахт у Стебнику та Трускавці можливий землетрус.

Де через екологічні негаразди хворіють люди?

— Останнє масштабне дослідження було у 1990-х у Соснівці, де в людей були проблеми із зубами. Результати вийшли досить розмиті. Зараз таких досліджень не проводять.

Зараз ви читаєте новину «У Стебнику та Трускавці можливий землетрус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути