вівторок, 06 лютого 2007 17:03

У Славському щодня травмуються дев"ятеро туристів

Автор: фото: Олександр ПОЗДНЯКОВ
  Сноубордист катається схилами гори Гимба у Воловецькому районі Закарпатської області. Ковзати на дошці безпечніше — на пухкому снігу сноубордист тримається стійкіше, а при падінні в нього не роз’їжджаються ноги
Сноубордист катається схилами гори Гимба у Воловецькому районі Закарпатської області. Ковзати на дошці безпечніше — на пухкому снігу сноубордист тримається стійкіше, а при падінні в нього не роз’їжджаються ноги

Жаданий для відпочивальників початок гірськолижного сезону в Карпатах додав клопоту рятувальникам і лікарям-травматологам. За два тижні, як випав сніг, медики надали допомогу майже сотні туристам. Щодня до лікарень у Славському та Сколе Львівської області з гір Тростян і Кремінь привозять по дев"ятеро лижників.

Львів"янин Захар Федорак, 23 роки, минулої неділі взяв старі лижі "Кнайсел" і мукачівською електричкою поїхав до Славського відкривати гірськолижний сезон.

— Люди вагон просто штурмом брали. Майже три години стояв у проході між лавами, доки доїхав, — розповідає він.

Зі Львова до Славського можна дістатися й автобусами. Дорога туди й назад коштує 25 грн. Але треба записуватися за кілька днів. У четвер вільних місць не було, тож замість чотирьох автобусів шість пустили.

— На спусках людей як мурах — біля витягів по півгодини доводиться стояти, — веде далі Захар. — Витяг на "Грабівці" коштує три гривні, на "Політехніку" — чотири, з одного боку "Варшави" — п"ять, а з другого — сім. Сніг по трасах добре потрамбований, але мокрих "язиків" по боках багато, попадаєш у них лижами — і зразу падаєш. Мене, аматора, Бог милував, а ось одна дівчина дуже забила ногу.

У Славській міській лікарні працює лише один травматолог Віталій Євтух, 31 рік. Вправити плече 22-річному пацієнтові у невеликій операційній йому допомагають медсестра Інна, 33 роки, та 28-річна санітарка Оксана.

— Коли розпочинається лижний сезон — робочий день триває з дев"ятої ранку до десятої вечора, — каже він. — Узагалі-то ми до шостої працюємо, але потім дзвонять на домашній — і все одно йдемо на виклик. Рятувальники знеболюють травмованих, фіксують на ношах і приносять їх до нас. Буває, по 10–15 чоловік на день. А ми вже складаємо зламані кістки кінцівок докупи й бинтуємо розбиті голови. Тиждень тому викликали зі Львова реанімаційний автомобіль медицини катастроф, — лижник на схилі зламав хребет.

Віталій Євтух три роки працює в Славському — до рідного селища повернувся з Бродівської райлікарні.

— Щороку травми ті самі — переломи, пошкодження зв"язкового апарату, розтяги м"язів, забої, — розказує медик. — Найчастіше приносять недосвідчених лижників.

— Не вміють їздити, падають і травмуються, — погоджується головний лікар Сколівської райлікарні Іван Щадей, 54 роки. — За сезон маємо до 500 пацієнтів. Щодня лікуємо сімох-вісьмох, а минулої суботи — 13-х. Три хірурги встигають лише надати першу медичну допомогу — люди приїжджі, за день-другий поспішають до Києва та Харкова лікуватися. Львів"яни взагалі не затримуються, викликають таксі — і до своїх хірургів.

Початківці травмуються на горах Кремінь і Тростян у Львівській області, на Драгобраті та Красії — у Закарпатській, на Буковелі, під Ворохтою та Яремчею — в Івано-Франківській.

— Люди дорвалися до снігу, наче малі діти. Думають, що за кілька днів зима закінчиться. А траси не готові, ретраки не всюди пройшли, — зауважує 37-річний Андріан Кліщ, заступник начальника Львівського обласного управління культури та туризму. — Новачки чомусь вважають себе асами. За копійки скупили на секонд-хендах лижі, спорядження та їдуть кататися на заборонені схили. Тому й калічаться. За кожним же не приставиш тренера-інструктора. Горяни розпаювали схили під сіножаті, а восени в рекреаційних зонах копають силосні ями, загорожі ставлять. Через усе це й травмуються лижники.

Чи не на кожній трасі в Карпатах є обледенілі ділянки.

— Спершу сніг два дні йшов, а потім невеликий дощ, — обов"язково утвориться крижана кірка, — розповідає 44-річний Олег Ковтун, командир івано-франківських рятувальників, які чергують на 35 схилах в області. — Поширена причина травмувань — несправність лижного спорядження і нехтування правилами катання. Раніше новачків довго вчили, як падати, а тепер інструкторів мало, на деяких канатках часто тільки бугельники сидять і гроші збирають.

Як правильно падати

1. Падати слід не на спину, а вбік. Якщо їдете впоперек спуску, падайте вбік до верхньої лижі.
2. Під час падіння намагайтеся згрупуватися, а не виставляти руки вперед.
3. Після падіння швидко звільніть трасу.
4. Намагайтеся не зупинятися та не падати на вузьких ділянках трас, на віражах і за пагорбами.
5. Об"їжджайте лижника на відстані щонайменше 5 метрів.

Зараз ви читаєте новину «У Славському щодня травмуються дев"ятеро туристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути