четвер, 25 жовтня 2007 07:00

У Львові збудують дім "Лярш-Ковчег" для неповносправних

  Засновник спільноти ”Лярш-Ковчег” Жан Ваньє
Засновник спільноти ”Лярш-Ковчег” Жан Ваньє

Перший в Україні будинок спільноти "Лярш-Ковчег" за 2–3 роки відкриється у Львові. У ньому разом житимуть неповносправні та здорові.

— "Лярш-Ковчег" — це будинки у 35 країнах світу, де живе 5–6 людей з особливими потребами разом із молоддю. Великі центри чи лікарні руйнують особистості. У наших будинках ми все робимо разом, як сім"я,— каже Жан Ваньє, 79-річний засновник спільноти. — Але не ми їх навчаємо чогось, а вони нас. Вони вчать жити серцем.

Люди з особливими потребами живуть тут доскону. Добровольці ж самі обирають, на який саме термін оселяться разом із ними. Жан Ваньє сам прожив 44 роки в одному будинку з двома неповносправними.

— Ми не хочемо просто замикати людей у лікарнях. У наших будинках вони можуть займатися справою, яка їм подобається: шити, малювати, плести, але головне — молитися, — продовжує Жан Ваньє.— А от асистенти повинні добре обдумати своє рішення. У спільнотах бувають люди, які не можуть ані ходити, ані говорити.

Жан Ваньє приїхав до Львова на святкування 15-річчя християнського руху "Віра і Світло" в Україні. На урочисту зустріч із ним прийшов мер Андрій Садовий із сім"єю й голова обласної ради Мирослав Сеник.

Міська влада шукає ділянку для першого будинку "Лярш-Ковчег", адміністративна рада при спільноті вже знайшла людей, які в нього заселяться. Жан Ваньє каже, що з коштами проблем не буде.

У Львівській області зараз проживають 150 тис. неповносправних.

Зараз ви читаєте новину «У Львові збудують дім "Лярш-Ковчег" для неповносправних ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути