четвер, 30 липня 2009 18:31

У Клесові закрили всі 50 гральних автоматів

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Селищний голова Клесова Сарненського району на Рівненщині Василь Шіпко (крайній ліворуч), директор школи Галина Лисинська та член виконкому Василь Гринник розмовляють біля грального апарата в центрі селища навпроти школи
Селищний голова Клесова Сарненського району на Рівненщині Василь Шіпко (крайній ліворуч), директор школи Галина Лисинська та член виконкому Василь Гринник розмовляють біля грального апарата в центрі селища навпроти школи

"Не уявляєте, наскільки спокійно стало, відколи заборонили гральний бізнес, — тішиться селищний голова Клесова Сарненського району на Рівненщині Василь Шіпко, 51 рік. Раніше мене жіночки щодня просили, щоб я зробив щось з автоматами. Бо чоловіки всю зарплатню у гральний салон несли. А за останні два місяці — жодного дзвінка, жодної скарги".

Іще взимку в Клесові на 7600 людей було півсотні гральних автоматів. Селище називали "рівненським Лас-Вегасом".

— У нас люди заможні, з бурштину живуть. Кілограм по 500 баксів продають. А де гроші, там і казино буде, — каже 40-річна Ніна Гордієнко. — Дехто по кількасот гривень за день спускав. Мій чоловік пробував грати, але я йому пригрозила, що піду від нього і дітей заберу. Слава Богу, одумався.

Голова пропонує об"їхати колишні гральні точки в селищі, аби переконатися, чи справді їх закрили. Сідає за кермо легковика.

— Два тижні тому перевіряли салон "Ігромаксу". Хтось подзвонив на "гарячу лінію" в міліцію, ніби там досі грають в азартні ігри. Приїхала перевірка, але нічого не знайшла — автомати були відключені. До заборони азартних ігор у нас було до 50 автоматів. Ми на жоден із них дозволу не давали, та хіба власники на наші приписи зважали? Мені часто погрожували, а одного разу дуже побили бітою. Нападників так і не знайшли.

На вулицях у центрі селища — біля готелю, ринку, банків та магазинів — пошарпані металеві будки автоматів. Їх від"єднано від електромережі.

— Але чомусь досі стоять, — киває голова. — Виглядає так, ніби готові знову запрацювати. Що як заборона грального бізнесу — черговий передвиборний трюк? А потім усе буде, як колись?

Навпроти школи теж стоїть "однорукий бандит".

— Діти щодня бігали сюди програвати гроші, які мама дала на обід, — каже директор Галина Лисинська. — Билися між собою, лаялися. Навіть дошкільнята грали. Я така рада, що все закінчилося.

Найдовше не вимикали автомат біля ринку. Війт кілька разів робив власникові зауваження.

— Мені весь час відповідали лайкою. Кажуть: "Ти не Ющенко, тож пішов звідси!" — обурюється Василь Олександрович. — Ну як так можна? Ділки вірять, що "криша" їх завжди врятує, що їх нічого не стосується. Але врешті відключили і цей.

Один чоловік хату програв, ще й 17 тисяч заначки

Автомат біля ринку з"явився у Клесові першим. Кажуть, щодня приносив по кілька тисяч гривень прибутку. Чимало грошей у ньому залишила продавщиця фруктів Лариса.

— Увесь свій денний прибуток спускала, — виходить із магазину сива жінка. — А один чоловік хату програв, ще й 17 тисяч заначки. Бомжі біля автоматів кормилися — як виграє людина, попросять у неї монєту на випивку.

Ми з головою не знайшли жодного автомата в селищі, який би працював. Шіпко полегшено зітхає.

— Я свічку в церкві поставлю, щоби ця напасть до нас не повернулася. Намагаємося заохотити людей спортом — маємо найсильніший шаховий клуб в області, проводимо козацькі змагання.

Через заборону грального бізнесу місцевий бюджет щороку недоотримуватиме 20 тис. грн.

— Шкода грошей, але все на краще, — стверджує селищний голова. — Криза по нас не вдарила. Дітей народжується вдвічі більше, ніж торік. Жоден із заводів у селищі не закрився, працівників не звільняють. Я заманюю до Клесова бізнесменів, пропонуючи маленький земельний податок, — це їм вигідно. Тепер маємо 247 приватних підприємців.

До підпільного салону пускали постійних клієнтів

У Рівному викрили підпільний салон гральних автоматів на вул. Данила Галицького. Він працював вночі. Пускали тільки постійних клієнтів.

У ніч на 14 липня міліціонери опечатали заклад.

— Продовжити розслідування змогли за чотири дні, — розповідає начальник обласної податкової міліції Микола Гордійчук. — 17 липня отримали дозвіл суду на проведення обшуку та вилучення гральних автоматів. У приміщенні виявили близько 50 автоматів та рулетку. Тепер власникам загрожує чималий штраф.

Зараз ви читаєте новину «У Клесові закрили всі 50 гральних автоматів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути