Ексклюзиви
вівторок, 05 серпня 2008 07:07

У Буську знайшли берестяну грамоту

Берестяний згорток XIII ст. віднайшла експедиція Інституту археології Львівського університету під час розкопок у райцентрі Буськ Львівської області. Знахідку на глибині 1,8 м відкопала студентка з Тернополя Оксана.

— Згорток товщиною 3,5 сантиметра зараз герметично запакований і зберігається в мене в холодильнику, — розповідає "ГПУ" керівник експедиції Петро Довгань, 52 роки. — Якщо його розгорнути, може розсипатися за півгодини. Тому звернулися за допомогою до Києва, Москви, Новгорода. Там є спеціалісти, які мають досвід роботи із берестяними грамотами.

Нині невідомо, чи є на сувої якісь письмена.

— Можливо, це просто згорток. Але поруч ми викопали ще й кістяне писало, — каже Довгань. — До цього берестяні грамоти в Україні археологи знаходили тільки один раз 12 років тому біля Звенигорода на Львівщині.

Берестяні грамоти виготовлялися на території стародавньої Русі в XI–XV ст. Текст видряпувався загостреним писалом, без чорнила. Першу таку грамоту знайшли 1951 року в російському місті Новгород. Дотепер там знайдено більше тисячі грамот. Більшість із них були приватними листами тогочасних купців.

Експедиція під керівництвом Петра Довганя працює в Буську третє літо. Цього року копають на території колишньої військової частини в маєтку графа Казимира Бадені. У XIII ст. на цьому місці було помешкання ремісника. Окрім берестяного сувою, знайшли кілька десятків виробів із кістки та скляні прикраси.

Зараз ви читаєте новину «У Буську знайшли берестяну грамоту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути