четвер, 25 березня 2010 17:00

Туристів просять не йти у гори

У селищі Солотвин Богородчанського району на Івано-Франківщині люди з острахом очікують великої води. Якщо Бистриця Солотвинська підніметься на 3 м, більше 30 будинків попливе за течією.

— Вода за минулі дні піднялася на пару сантиметрів. Люди того не помічають, а я бачу, — каже 80-річна Ганна Годуванець. Живе за 10 м від річки. — Мене позаторішня повінь так настрашила, що тепер тільки сніг зійде, щодня бігаю на воду дивитися, чи не піднялася.

Після паводка 2008-го на річці у Солотвині мали укріпити береги та дамбу, з держбюджету виділили кошти.

— Приїхали трактори з гравієм десь із Чернівців. Висипали його посередині Бистриці. Взяли гроші і пішли. Річка розділилася навпіл. Ото була вся робота тих майстрів. Якщо вода тепер сі підніме, через вузький прохід почне рвати берег. А біля річки у нас 30 дворів стоїть. Усі знесе, — розповідає Годуванець.

Рятувальники і гідрологи заспокоюють, найближчим часом повені на Прикарпатті не буде.

Рівень води у річках повільно спадає

— Очікуємо, що цього тижня підніметься рівень води у річках басейну Дністра на півметра-метр, але це не грозить навіть виходом води на заплаву, — говорить Галина Омельчук із прес-служби обласного управління Міністерства надзвичайних ситуацій. — Сніг топиться поступово, тому що вдень тепло, а вночі ще є заморозки. Проблема є в горах. Там лавинонебезпечно. З дев"яти ранку до вечора просимо туристів стриматися і не йти в походи, бо снігом може присипати в будь-який момент.

В інших областях Західної України також повені не буде. Синоптики прогнозують наступний тиждень сонячним.

— Рівень води у річках повільно спадає, — каже Павло Василенко із Львівського управління МНС. — Снігові запаси розтали повністю. Сніг можна знайти хіба десь у лісі. Великих проблем не було. Довелося штучно піднімати дамбу на річці Стерв"яж у Сокальському районі та відкачувати воду на деяких видобувних підприємствах у Червонограді.

Зараз ви читаєте новину «Туристів просять не йти у гори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути