четвер, 04 березня 2010 19:23

Тернопільські лікарі перетворюють мрії про вагітність на реальність

Автор: фото: Марта ШПИТЬ
  Бездітним парам допомагають стати батьками у клініці Стефана Хміля
Бездітним парам допомагають стати батьками у клініці Стефана Хміля

"Ми з чоловіком намагаємося завагітнити вже півроку, поки що не вдається", — розповідає 23-річна тернополянка Олена Колотій. — Може, варто бити на сполох і пройти серйозне обстеження?

Професор кафедри акушерства і гінекології Тернопільського державного медичного університету Стефан Хміль каже, якщо вагітність не настає протягом року, не варто  впадати у відчай. Діагноз безпліддя лікарі ставлять подружній парі лише після 12 місяців регулярного статевого життя без контрацепції. Спершу потрібно пройти обстеження та здати аналізи, щоб з"ясувати причину. Відповідь на запитання як завагітніти, майбутнім батькам краще шукати разом із лікарями у спеціалізованих центрах репродуктивного здоров"я. У Тернополі такі пари можуть звертатися до Клініки сучасної медицини професора Стефана Хміля. Тут обстежать і запропонують методи лікування, аби довгождана вагітність настала якнайшвидше.

— Ми перша й поки що єдина спеціалізована клініка сучасних репродуктивних технологій у місті, — каже доктор медичних наук Стефан Хміль. — Наш центр об"єднав у своїх стінах фахівців різних профілів. Кожен із них має величезний досвід роботи. Застосовуємо найсучасніші методи діагностики та лікування жіночого й чоловічого безпліддя. До кожного пацієнта в нас індивідуальний підхід.

Якщо вагітність не настає через проблеми у здоров"ї жінки, то в такому випадку це жіноче безпліддя. Якщо в жінки не було жодної вагітності, то безпліддя вважають первинним. Якщо ж була хоча б одна вагітність, не залежно від того, чим вона завершилася — пологами, перериванням вагітності, самовільним викиднем чи позаматковою вагітністю, то таке безпліддя вважають вторинним. Лікарі розрізняють кілька основних форм жіночого безпліддя: трубне, зумовлене патологією маткових труб, ендокринне пов"язують із розладами в діяльності залоз внутрішньої секреції, імунологічне та безпліддя, зумовлене анатомічними порушеннями в репродуктивній системі.

Застосовуємо найсучасніші методи діагностики та лікування жіночого й чоловічого безпліддя. До кожного пацієнта в нас індивідуальний підхід

— Щоб вибрати правильний шлях, жінка принаймні має розуміти, що саме потрібно обстежити й лікувати, — продовжує лікар. — Під обстеженням при жіночій безплідності насамперед маємо на увазі ультразвукове дослідження органів малого тазу, гормональне дослідження крові, оцінку стану маткових труб. На щастя, сьогодні практично не залишилося клінічних ситуацій, що не піддаються коригуванню. Варто тільки вчасно звернутися до лікаря, провести комплексне обстеження та призначити відповідне лікування.

Лікарі заспокоюють, навіть якщо відновити здатність до природного зачаття не вдасться, не слід впадати у відчай. Сучасна медицина дає жінкам шанс завагітніти за складних форм безпліддя. Є низка методик штучного запліднення. Завагітніти не можна лише у випадках, коли повністю відсутні статеві органи. Проте мати дитину можуть навіть жінки без матки — з допомогою сурогатної матері. Виносити й народити — жінки без яйників із використанням донорських яйцеклітин, без маткових труб, у будь-якому віці. Для цього доведеться докласти трохи більше зусиль.

Медики наголошують лише, що зволікати з лікуванням не варто.

— Коли подружня пара нарешті потрапляє до клініки репродукції після кількох років поневірянь, то працювати з нею складніше. Крім того, змарновано час: після 30, а особливо після 40 років потенціал яйників, тобто спроможність яйцеклітин дати вагітність, різко знижується. І зусиль у таких випадках доводиться докладати набагато більше, — каже Стефан Хміль. — Ми маємо змогу запропонувати своїм пацієнткам весь спектр репродуктивних технологій. Це й екстракорпоральне запліднення, чи як його називають, штучне, інтрацитоплазматичне введення сперматозоїда, кріоконсервація сперми й ембріонів. Пропонуємо використання донорської сперми та яйцеклітин.

Зараз ви читаєте новину «Тернопільські лікарі перетворюють мрії про вагітність на реальність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути