понеділок, 11 лютого 2013 07:15

"Стаканчиків не треба?"

Автор: Фото надане громадським об’єднанням ”Завжди вірні”
  Футбольний фанат Тарас Павлів (у центрі) з товаришами після 22.00 ходить по магазинах і просить продати їм горілку, після чого викликає міліцію. Працівники МВС складають протокол про порушення правил торгівлі у крамниці на вулиці Городоцькій у Львові
Футбольний фанат Тарас Павлів (у центрі) з товаришами після 22.00 ходить по магазинах і просить продати їм горілку, після чого викликає міліцію. Працівники МВС складають протокол про порушення правил торгівлі у крамниці на вулиці Городоцькій у Львові

З понеділка представники чотирьох молодіжних і громадських організацій Львова проводять нічні рейди магазинами. Відстежують, де порушують розпорядження міськради від 1 жовтня 2010 року про заборону продажу алкогольних напоїв після 22.00.

— Дайте пляшку "Львівської", — 17-річний хлопець простягає зім'яту 50-гривневу купюру продавщиці продуктового магазину на вул. Сахарова у Львові. У вівторок о 22.15 разом із двома товаришами хоче купити горілку. Усі коротко стрижені, в спортивному одязі, на голови накинули капюшони.

— Стаканчиків не треба? — усміхається фарбована білявка у жовто-зеленій уніформі.

Жінка не встигає порахувати здачу, як у приміщення поспіхом заходять ще з десяток людей. Фотографують продавщицю і пляшку. Вхідні двері блокують кілька молодиків. У руках тримають банер "Скажи порушнику "Стоп!".

— Хто вам дав право тут знімати? Я зачиняю магазин, виходьте! — з підсобки вибігає чоловік у пом'ятих штанях. Намагається виштовхати відвідувачів за двері.

— Я керівник проекту "Громадський контроль", — каже Андрій Шевців, 24 роки. — Ви не мали права продавати алкоголь після десятої вечора. Хлопець, у якого взяли гроші за горілку, ще й неповнолітній.

Андрій викликає міліцію. Через 10 хв. приїжджають дві патрульні машини. Міліціонери просять неповнолітнього показати документи, складають протокол. Понад півгодини спілкуються з власником магазину. Той голосно обурюється, кілька разів ходить у підсобку по документи. Відвідувачі не зважають на заворушення. Заходять і просять, хто цигарки, хто пиво.

— Да підождіть ви, — ледве вичавлює з себе продавщиця. Ховається за дверима.

Після магазину на вул. Сахарова хлопці прямують у бік залізничного вокзалу. Дорогою роздають буклети з адресами басейнів і тренажерних залів.

— Мені дзвонив одногрупник. Питав, що ми таке робимо, що тепер йому біля гуртожитків пива не продають, — розповідає товаришеві невисокий хлопчина у вушанці.

— То ще нічого. Вові мама взагалі сказала ніяких більше заворушок після того, як його вчора в мєнтовку забрали. Хоч він нічого не зробив, просто попросили пройти у райвідділ для складання протоколу, — озивається інший. Ховає в рюкзак червоні боксерські рукавиці. — Ви не подумайте, просто я боксом займаюся. Сьогодні із занять іду. Хоча хтозна, може, доведеться і застосувати.

— Ми ходитимемо по всіх районах Львова, — розповідає Тарас Павлів, 24 роки. Він очолює громадську організацію "Завжди вірні", що створили фанати футбольної команди "Карпати". — У понеділок провели перший рейд. Попередньо розповіли про нього на радіо і телебаченні. Це подіяло — у половині магазинів лишилися "ні з чим". Сьогодні прийшло вдвічі більше людей. Дізнаються про акцію через соціальні мережі.

— Бачили в новинах — після різдвяних свят в реанімацію через алкогольні отруєння потрапило дев'ять дітей? — додає Андрій Шевців. — Усі чудово знають, в яких "точках" у Львові можна купити горілку в будь-який час, не показуючи паспорт. Можна постійно жалітися в міліцію, а ми вирішили підійти до цієї справи конкретно. Футбольні фани підтримали ідею. Більшість із них не п'ють і не курять.

У двох наступних магазинах продавці відмовляються продати алкогольні напої. У четвертому, що на вул. Городоцькій, 17-річному продають пляшку "Слави". На шум у приміщенні вибігають двоє власників-азербайджанців — батько і син.

— Мы принимаем ваши замечания без обид, — довго підбирає слова старший. — Закон для всех, ну шо сделаем. Всякое бывает, это жизнь... То, шо продавец нарушил, за это он понесет наказание.

— Ми гроші на благодійність віддаємо, дитячим будинкам допомагаємо, — додає син.

На дверях наступного магазину прямо перед хлопцями вивішують папірець із написом чорним маркером: "Із 5.02.13 алкогольні напої після 22.00 не продаємо!"

— Ось і позитивний результат, — сміється Андрій Шевців.

О 01.40 молодь розходиться по домівках.

435

протоколів за продаж алкоголю після 22.00 склали комісії, до яких увійшли  міліціонери і представники влади, з 1 жовтня 2010 року. Відтоді почала діяти заборона міської ради. Стягнули штрафів більш ніж на 250 тис. грн. У січні 2013-го склали 16 протоколів на 6 800 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «"Стаканчиків не треба?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути