Ексклюзиви
четвер, 01 квітня 2010 16:59

"Щоб кури гарно неслися, треба мати побільше півнів"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Кури-несучки фірми ”Его” рябого кольору несуться у клітках на пташнику у селі Вузлове Радехівського району Львівської області. За 10 днів одна дає дев’ять яєць
Кури-несучки фірми ”Его” рябого кольору несуться у клітках на пташнику у селі Вузлове Радехівського району Львівської області. За 10 днів одна дає дев’ять яєць

— Тримати удома курей модно. Кожна багата людина, яка дбає про своє здоров"я, має хоча б кілька. Удома яйце — свіже, дієтичне. До п"яти днів у ньому найбільше корисних речовин, — каже 44-річна Ірина Гординська, директор племптахопродуктора "Его".

Три ферми компанії "Его" розкидані по Львівській області. Загалом виробляють 12 млн яєць на рік. В інкубаторі у селі Сапіжанка Кам"янка-Бузького району Львівської області з них виводять курчат.

Тут у великих шафах гріються по 60 тис. яєць при температурі 37°С. Курчатка виводяться через 504 год.

— Вивід завжди плануємо на восьму ранку. Тоді для нас нічого не існує. Це ж одночасно з"являються на світ тисячі курчаток. Їх треба перебрати, розділити півників і курочок. Розвозимо по всій Україні. Курчатка можуть не їсти і не пити до п"яти днів, головне — потрібна температура і вологість.

У домашніх умовах одноденних півня й курку не відрізниш. Спеціалісти визначають за крилами та забарвленням.

— Одного разу мені на день народження працівники зробили сюрприз. Висипали у ресторані під ноги 3 тисячі курчат, — сміється Ірина.

За фахом вона — економіст атомних електростанцій. Курку перший раз взяла у руки 10 років тому, як починала бізнес.

— Курей боюся досі, — усміхається. — Вони агресивні. У курятнику їм притемнене світло дають, бо можуть накидатися одна на одну в клітці і заклювати.

Радить купувати пташенят і курей фабричних — не хворітимуть, бо їм роблять ін"єкції з першого дня життя.

Курчатко "Его" коштує 3–6 грн. Доросла курка — 30–60 грн. Яйце — 1,4 грн.

Одноденних племінних курчат фабрика завозить із Франції по ціні 5 євро за пташеня.

— Тонна кукурудзи — 1400 гривень. А ви питаєте, чому яйця дорогі? — говорить директор. — Кукурудзою годують, щоб жовток мав забарвлення. Але якщо не жовті, це не означає, що в ньому менше корисного. На базарі остерігайтеся. Часом курям дають у корм барвники, щоб жовтки зафарбувати. Тоді за яйця правлять ціну, як за домашні. Але яйце завжди корисне. Має все, що потрібне організму, адже у ньому росте дитинча курки. Тому з"їдайте зранку 1-2 і можете не обідати. Це найкращий продукт для дієт.

— Щоб кури гарно неслися, треба мати побільше півнів, — радить головний технолог Василь Дрозд, 59 років.

— 10 курей у нас один півень обслуговує, — сміється. — А ще курям треба світла — тьмяного, але 14 годин на добу. Зранку, година восьма, їм слід включити світло в курятнику. На 10 метрів приміщення достатньо лампочки 60 ват. Кури люблять хробачків і пшеничку, вапняк чи шкарлупку.

Ідемо поміж металевими клітками птахівника в селі Вузлове у Радехівському районі Львівської області. Яйця скочуються по сітці у збірник. Звідти збирають вручну.

Ірина бере у руки велике червоне яйце.

— Воно з двома жовтками. Ми такі відбираємо як брак. А на кухні це знахідка. За кілька днів назбируємо таких два лоточки. Знайомі просять їх для подарунків. Раз на виставці яйця з двома жовтками показали. Наші люди дивуються: "У!", а американці: "Жах, це ж стільки холестерину!". Дурниці, яєць багато не з"їсиш, щоб холестерину переборщити.



Великоднє яйце має бути запліднене


— Яйце — символ сонця та життя, перемоги над смертю, воскресіння, — пояснює 32-річна Мирослава Бойків, із Музею писанки у Коломиї. — Великоднє яйце має бути від курей, у зграї яких є півень. Обов"язково запліднене, життєдайне. Подумайте, яке це диво — з неживого тіла виникає жива істота — курча.

Марія Магдалина, за легендою, проповідувала після Христового воскресіння і зайшла до римського імператора. За звичаєм, без подарунка не можна було приходити до правителя. У неї не було нічого, тому взяла яйце. Дала його зі словами: "Христос воскрес". Імператор не повірив і сказав, що це так само неможливо, як щоб біле яйце стало червоним. І воно раптом почервоніло. Шкаралупа означає гріб, червоний колір — кров Христа.

Зараз ви читаєте новину «"Щоб кури гарно неслися, треба мати побільше півнів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути