Ексклюзиви
понеділок, 03 квітня 2006 19:18

Скульптор Олашин судиться з Мукачевим

Автор: фото: Василь Олашин (молодший)
  Василь Олашин біля створеної ним скульптури княгині Ілони Зріні та її дітей. Ця робота так і залишилася в гіпсі
Василь Олашин біля створеної ним скульптури княгині Ілони Зріні та її дітей. Ця робота так і залишилася в гіпсі

Монумент княгині Ілоні Зріні та її синові Ференцу Ракоці ІІ мав з"явитися в мукачевському замку "Паланок" у 1998 році. Від початку над пам"ятником працював ужгородський скульптор Василь Олашин, 60 років. Відкриття кілька років переносили. Та, зрештою, встановили пам"ятник іншого автора.

Із Василем Олашином ми зустрілися на вулиці. Я його впізнала за вусами та типово мистецькою чорною береткою.

— Усе почалося у 1997 році, — почав він. — Тоді виконком Мукачівської міської ради прийняв рішення про встановлення в замку "Паланок" скульптурної композиції "Ілона Зріні з дітьми". Її автором затвердили мене. Підписали угоду, підрахували, скільки коштів потрібно, і я приступив до роботи.

4 березня 1998-го на засіданні художньої ради модель композиції Олашина затвердили. Її вже мали відвезти до Львова — щоб відлити у бронзі. Та березневі вибори все змінили. До влади прийшли нові люди.

— Мером Мукачевого став Віктор Балога, який одразу ж відмовився платити за роботу. Та й платити потрібно було немало — на той час 46 535 гривень, — каже Василь Степанович. — Пізніше до влади прийшов Олег Гаваші і на черговій сесії Мукачівської міськради ухвалили рішення скульптуру відхилити.

Її вже мали відвезти до Львова — щоб відлити у бронзі

Батько з сином подали до суду за порушення майнових, авторських та конституційних прав. І 14 липня 2003 року Мукачівський міськсуд виніс рішення  "частково задовольнити позов Василя Олашина".

— Згідно з його рішенням, Мукачівський виконком повинен виплатити нам 141 тисячу 252 гривні. Це з урахуванням інфляції, — продовжує пан Василь. — Та міська влада навіть і не думає платити, увесь час повторюючи, що у бюджеті немає коштів. Натомість влада подає скаргу до апеляційного суду. Та й там перемога за нами. Правда, міськвиконком домагається відстрочити виплату.

Тим часом на замовлення Мукачівської міської влади скульптурну композицію "Ілона Зріні" виконує інший скульптор — Петро Матл. Нещодавно пам"ятник установили в "Паланку", саме там, де було запроектовано скульптуру Олашина.

Якщо не виплатять грошей, Олашин хоче найближчим часом позиватися через Верховний суд України та Міжнародний суд.





Княгиня Зріні боролася з австрійцями


Ілона Зріні — трансільванська правителька, яка наприкінці ХVІІ століття організувала кількарічну оборону мукачівського замку від австрійських військ. Турецький султан, затятий ворог Австрії, нагородив княгиню Зріні спеціальною грамотою. Цю жінку історики називають угорською Жанною д"Арк. Її портрет друкується на грошових знаках Угорщини.

Син Ілони Зріні — Ференц Ракоці ІІ боровся з австрійцями й став національним героєм Угорщини.

Що створив скульптор Олашин

Найвідомішою роботою Василя Олашина є пам"ятник Федору Корятовичу в Мукачівському замку. За легендою, потрібно потерти мізинець скульптурі, щоб здійснилося бажання. Тому палець туристи вже так обтерли, що він утратив свій бронзовий колір.

Зараз ви читаєте новину «Скульптор Олашин судиться з Мукачевим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути