четвер, 10 червня 2010 20:53

"Селом пронісся справжній смерч, як в американських фільмах показують"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Місцеві жителі допомагають майстрам перекривати шифером дах на будинку Іванни та Антона Москалів у селі Сокільники Пустомитівського району на Львівщині. 3 червня сильний вітер зірвав з нього усю покрівлю
Місцеві жителі допомагають майстрам перекривати шифером дах на будинку Іванни та Антона Москалів у селі Сокільники Пустомитівського району на Львівщині. 3 червня сильний вітер зірвав з нього усю покрівлю

Другий тиждень у селі Сокільники під Львовом рятувальники ліквідовують наслідки буревію. Він пронісся областю по обіді 3 червня.

Сокільники потрапили в епіцентр бурі. У селі пошкодило 32 покрівлі, 11 повністю знесло. Без даху залишилася школа і народний дім. Деревом придавило газорозподільну станцію, пошкодило електромережі. П"ять днів люди обходилися без газу, світла та води.

Вікторія Станішовська, 7 років, потрапила до лікарні. Коли здійнялася буря, вона спала удома біля вікна. Розбите скло покалічило дитині обличчя, шибою вибило зуби.

Цей населений пункт називають елітним селом. За останні кілька років його околиці розбудували віллами. Після негоди сюди двічі навідувався 43-річний Нестор Шуфрич, міністр із надзвичайних ситуацій. З потерпілими не зустрічався, був лише в сільраді. Обіцяв матеріальну допомогу.

Ідемо селом у вівторок після обіду. У парку біля сільської ради рівно покладені колоди дерев.

—Тут був густий парк. А що від нього залишилося? —бідкається місцева Галина Загайкевич, 49 років. —Селом пронісся справжній смерч, як в американських фільмах показують. Дерева валило з корінням. Дорогою не можливо було проїхати. У народному домі минулого року поміняли дах, усе знесло.

81-річним Іванні та Антонові Москалям перекрити хату допомагає сільрада.

Пенсіонери живуть самі. Антона Михайловича чотири роки тому після інсульту паралізувало. У вівторок майстри на даху завершують роботу.

На народний дім Шуфрич виділив 3 мільйона гривень

—Порізали повалені дерева, перекрили хату. Щодня тут працює четверо рятувальників. З села один хлопець-депутат помагати приходив. Робота йде з пів дев"ятої ранку до восьмої вечора. Нині плануємо закінчити, —говорить з обласного МНС Руслан Сусяк, 37 років.

Господарка з хати виносить мокрі подушки та перину. Ледве спускається зі сходів.

—Аби дав Бог накрити, всередині помаленьку сі зробить. Там стоїть вода, — зітхає. — Як та буря була, вся вода пішла в хату. Чоловіка на ліжку залило.

—Кажуть, вами опікується губернатор Львівщини Василь Горбаль? —запитую.

—До нас ніхто не приходив, не було ніяких горбалів, —витирає сльози. —Кому ми потрібні? Правда, чоловіка хотіли до лікарні забрати. Але він впертий, не пішов.

Біля будинку 56-річної Галини Галазики лежать залишки від старої дахівки — сіра черепиця, дроти. Хату перекрили шифером:

—Трохи своїми силами, трохи сільрада помогла, сусіди. Я, донька та онучка були в хаті. Чоловік зі зятем щось робили на вулиці. Через вікно дивимося, дах летить. Я малу схватила на руки та скоро вибігла надвір. Стою і не знаю, де маю втікати. Ми будуємо нову хату, то сховалися під її навєс.

49-річний Степан Макула чотири роки тому бляхою перекрив будинок. Буревієм її знесло.

—Під час бурі я був на роботі. У хаті сидів 79-річний батько. Перелякався, але вийти не міг. Стояла чорна стіна, темрява, як вночі, —розповідає. —Одна частина даху була на городі, друга стиснута в гармошку. В перший же день прийшли сусіди. До вечора то всьо накрили, було чоловік 15–20. Завтра мають привезти бляху. З власної кишені маю викласти 20 тисяч гривень. А ще за роботу заплатити. На все піде від 40 до 50 тисяч. Від сільської ради не бачив ні копійки. В перший день прийшла комісія, щось переписали і на тому крапка.

Сільський голова Михайло Криса говорить, що на народний дім Шуфрич виділив 3 млн грн, потерпілим від буревію людям —170 тис. грн. Кожній родині перепаде приблизно по 10 тис. Гроші поки що не надійшли.

—Дали команду в Ощадбанку відкривати жителям рахунки, —каже Криса.

Збитки від двотижневих повеней в Західній Україні становлять 75,5 млн грн. Під час негоди також постраждали Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька області. У середу Кабмін виділив гроші.

Зараз ви читаєте новину «"Селом пронісся справжній смерч, як в американських фільмах показують"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути