понеділок, 14 січня 2013 05:30

"Рекетири йдуть до слабких людей, сильних оминають"

Автор: фото з особистого архІву ІванА Мотринця
  Генерал-лейтенант міліції запасу Іван Мотринець: ”Більшість злочинців діють без зброї, впливають психологічно — залякують”
Генерал-лейтенант міліції запасу Іван Мотринець: ”Більшість злочинців діють без зброї, впливають психологічно — залякують”

Кілька резонансних злочинів трапилися 2012-го у Львові. 24 серпня на вул. Князя Романа вчинили замах на кримінального авторитета Володимира Дідуха. Його знають за прізвиськом Морда. Місяць тому на вул. Єфремова міліція вчинила стрілянину з кількома чоловіками. Один загинув. Кажуть, це був кілер Володимир Марко на прізвисько Біба. Про кримінальну ситуацію у Львові та області розмовляємо з генерал-лейтенантом міліції запасу 67-річним Іваном Мотринцем.

На початку 1990-х Іван Михайлович очолював обласне управління внутрішніх справ. Зараз має власну юридичну фірму "Фенікс". Зустрічаємося у просторому робочому кабінеті. Дарує свою збірку поезій "Ты и я".

Який вигляд має сьогодні типовий кримінальний авторитет?

— У кримінальному світі немає авторитетів. Там є організатор, посередник, виконавець. Авторитетами їх назвали журналісти. Кримінальний керівник є фізично здоровий, розумний, орієнтується в часі та просторі. Дурний не буде керувати п'ятьма-шістьма людьми. У так звані кримінальні авторитети раніше йшли неосвічені. Сьогодні це часто люди з вищою освітою, не обов'язково сиділи в тюрмі. Мають різні дипломи, але не можуть себе реалізувати. У відчаї вдаються до злочину, пробують один раз — втягує. Більшість злочинців діють без зброї, впливають психологічно — залякують.

Яких злочинів найбільше в області?

— Найбільше квартирних крадіжок — до 25 за добу. Далі грабежі, розбійні напади, вбивства. Місцеві крадії працюють так, що господар іноді навіть не одразу помічає, що у квартирі хтось був. Зальотчики перевернуть усе.

Що знаєте про кілера Володимира Марка?

— Біба народився у Львові. Про нього почули 1985 року, коли почалися кооперативи, розподіл майна. Він вийшов з тіні, почав діяти відкрито. До того також займався вимаганням, але таємно. Працював сам, ніяких злочинних угруповань не визнавав. У вересні 1989-го на вулиці Гвардійській у машині знайшли чотири трупи. Покійники були з кримінального світу. Вчинили велику крадіжку — винесли багато золота. Неправильно поділили, тому кожен отримав кулю в голову. Слідство встановило, що життя їм вкоротив цей Біба. Відтоді він у розшуку. Були чутки, що навідується у місто, у нього тут родичі залишилися. Та він зробив дві пластичні операції, важко впізнати.

Володимира Марка підозрюють у замаху на Морду. Він до цього причетний чи покійникові хочуть приписати нерозкриті злочини?

— Нічого не відомо. Та на його совісті точно не одне вбивство. Чи мав якісь стосунки з Мордою, не знаю. Той же Морда — цілком нормальний чоловік, займається бізнесом. Дивуюся, чому він себе так називає. Кличка не відповідає цій людині.

У жовтні Апеляційний суд виніс вирок 19 членам банди Сушка, яка займалася вимаганням і грабувала. Дехто з них скоро вийде на волю. Чи мститимуть свідкам, потерпілим?

— Не можна всіх засудити довічно. Не думаю, що на волі будуть комусь мстити. Люди мали багато часу проаналізувати своє життя. У цій банді всі адекватні.

Що робити підприємцю, в якого вимагають гроші за "кришу"?

— Одразу йти у міліцію. Якщо один раз заплатить, буде платити завжди. Рекет був, є і буде. Але рекетири йдуть до слабких людей, сильних оминають. Був випадок: бізнесмен двічі відмовився платити. Коли прийшли третій раз, получили збройний відпір. Більше його не рухали.

Серед львівських чиновників є люди з кримінального світу? Можливо, хтось став чесним бізнесменом, меценатом?

— У Львові й області не знаю таких випадків. У державній структурі всіх перевіряють, про них інформацію надає міліція та СБУ. Якщо читаєте про чиновника чи депутата, що він комусь із кримінального світу підносив валізи — не вірте, то дурниці. Серйозними бізнесменами також ніхто не став. Бізнесом треба займатися, тяжко працювати. Кримінальники звикли до легких грошей.

Ви виступаєте за легалізацію проституції.

— Проституція реально існує. То чому її не взяти під контроль? Цю професію не скасуєш. Якщо легалізувати, місто отримає податки. Буде контроль за гігієною, віком. Сьогодні 12-річна дівчинка за 5 гривень пропонує будь-який варіант обслуговування мужчин. Я проти такого.

Як оцінюєте роботу теперішніх правоохоронців?

— Сьогодні міліція більше забезпечена технікою, якої у мій час не було. По мобільному телефону визначають, де хто коли був. Але у людей залишилася та ж червона кров, те ж біле чи чорне тіло, волосся. Багато зараз говорять про корупцію. Не давайте — не будуть брати. Вимагають — звертайтеся у прокуратуру, службу безпеки.

Зараз ви читаєте новину «"Рекетири йдуть до слабких людей, сильних оминають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути