понеділок, 07 травня 2012 05:00

П'яту частину орних земель не обробляють

Автор: Фото: Леся МЕЖВА
  Роман Верещинський: ”Не радимо селянам набагато зменшувати площі під картоплю”
Роман Верещинський: ”Не радимо селянам набагато зменшувати площі під картоплю”

Цього року на Львівщині посадять менше картоплі. Торік восени зібрали 1,8 млн т. Це найбільший урожай за п'ять років. Однак 500 тис. т були зайві. Про це розповідає начальник обласного управління агропромислового розвитку 55-річний Роман Верещинський.

— Але ми не радимо селянам набагато зменшувати площі посадки картоплі. Надурожай є раз на три-чотири роки. Може бути на Сході засуха, то матимемо куди реалізувати.

Чому картопля на ринку всередині чорна?

— Найпростіше віднести її в лабораторію і перевірити. Недоліки можуть бути від передозування добривами. Проте в нас не такі багаті селяни. За кордоном на гектар вносять тонну добрив, у нас 15 кілограмів.

Скорочується кількість необроблених земель?

— Сьогодні є 150 тисяч таких гектарів. Це п'ята частина всіх орних земель. Щоб її задіяти, працюємо над створенням кооперативів, які матимуть набір техніки — трактор, плуг, культиватор, дискові борони, картоплесаджалку, обприскувач. Усе це плануємо дешевше придбати через "Украгролізинг", гроші частково дадуть адміністрації, держава погасить відсотки за кредитом. Зараз комісія розраховує кошторис проекту, його рентабельність, в яких районах запускати пілотний проект.

Якщо він запрацює, люди не боятимуться створювати фермерські підприємства. Адже для старту не потрібно капіталу на техніку. Кооператив посадить, обробить, збере. Фермеру треба лише подумати про насіння, як реалізувати і де зберігати врожай.

Наскільки збільшили посіви ріпаку цього року?

— Посіяли 45 тисяч гектарів — на 10 тисяч більше, ніж торік. Це не є катастрофою. На виході вже закон, за яким ріпак не має повертатися на те ж поле раніше, ніж за чотири-п'ять років.

Інвестори справедливо розраховуються за паї?

— Торік платили не менш як 3 відсотки в рік від грошової оцінки землі. В області ціна гектара десь 10 тисяч гривень. Селянин за гектар брав 300 гривень. Переважно натурпродуктом, часто — фуражним зерном для птиці та свиней. Цього року грошова оцінка збільшена на 1,7 відсотка.

Чому так скорочується кількість худоби?

— На сьогодні маємо 305 тисяч голів. Є принцип розрахунку поголів'я на 100 гектарів сільськогосподарських угідь. За ним Львівщина займає перше місце в Україні — п'ять голів на 100 гектарів.

Заохочуємо селян об'єднуватися, купувати міні-лінії для переробки молока та самим реалізовувати. Міні-лінія на виході дає всі види фасованої продукції — молоко, кефір, сметану. Розрахована на 15 тонн молока. Має вигляд контейнера — привезли, поставили і працюєм. Лиш би була вода, каналізація та електроенергія. Коштує 3 мільйони гривень. Гроші можуть дати канадсько-данський проект, райдержадміністрації.

У квітні затвердили законопроект, і селянам доплачуватимуть за молодняк худоби. За голову віком від 3 до 11 місяців платитимуть від 250 до 750 гривень. Процедура отримання грошей спрощена. Селянину треба буде подати в сільраду свій паспорт, ідентифікаційний код, номер банківського рахунку та паспорт на кожну тварину від ветслужби.

Зараз ви читаєте новину «П'яту частину орних земель не обробляють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути