Ексклюзиви
середа, 05 січня 2011 20:26

"П'ять хвилин тому хек був по 23 гривні, а вже 25"

— Два тижні тому була на базарі, на день народження внучки скуповувалася. Помідори по 20 гривень брала, печериці — по 18, олію — по 12. Зараз очам своїм не повірила: ціни на 5–10 гривень підросли. Що вони тих людей так мучать, звідки грошей набрати, аби свята справити? — говорить львів'янка 61-річна Надія Вахляк. У вівторок зранку стоїть біля ятки з овочами на Привокзальному ринку.

Привокзальний базар у Львові — один із найдешевших у місті. У передріздвяний тиждень поміж прилавків не пройти. Найбільша черга — біля рибного магазину в центрі ринку. Зо 80 людей чекають, доки крамниця відчиниться після обідньої перерви.

— А що, тут риба дешевша? Чого черга така?— цікавиться покупчиня у чорній кролячій шубі.

— Не дешевша, але свіжа. Без хробаків, — тупцює на морозі літня жінка. — А то я якось рибу купила, середину розпорола — а вона вся в малих черв'яках. А тут щодня завіз, людей багато — зразу розбирають.

Магазин відчиняють із запізненням на 15 хв. Люди прямують до прилавка.

— Оселедець із головами — 21 гривня. Нічого собі ціна! Та навпроти філе за 23 продають. Чого тут всі збіглися? — дивується 34-річний Іван Королюк. Проштовхується до виходу, прямує до яток на вулиці. — О-па! Доки стояв у черзі, ціни й тут виросли, — махає руками. — 5 хвилин тому хек був по 23 гривні, а вже 25 правлять.

— Свіженький привезли, атлантичний. Не подобається, молодий чоловіче, не беріть, ідіть дешевше шукайте, — сердиться продавщиця.

— Горіхи, мак до куті, пшениця! Підходимо, купуємо, — вигукує на весь базар 45-річна Галина Чорна. — Домашнє все, свіже, смачне. Продаю по 6 гривень стакан маку, горіхів. Чищені! Півлітри пшениці ярої — за 7. Щойно з хати привезла, майже даром віддаю. Беріть, доки ще є. А то он напроти упаковочне на 3–5 гривень дорожче.

До прилавка Чорної шикується черга. За годину все розкуповують.

На м'ясному критому ринку теж людно. Покупці запасаються ковбасами та шинкою.

— Нормальна шинка — 75 гривень. Що ви розглядаєте? Спеціаліст, чи що? — нервово каже до Надії Вахляк продавець вудженого м'яса. — Є ще за 130, але зараз будете носом крутити, що дорого. Ця теж нормальна, беріть.

— Нормальна! Та така до свят 60 коштувала. Ціни як на дріжджах ростуть, запам'ятати не встигаєш. Ще два тижні тому мацала все тут, то найдорожча шинка за 90 була, а тепер — 130. Людей тут грабують, — говорить Вахляк. Бере половину шпондера за 35 грн та кільце домашньої ковбаси за 24 грн. — 200 гривень із собою мала, думала, скуплюся. Й половини не купила, а гроші вже тю-тю. Продавці ціни встановлюють, як хочуть. І ніхто їх не контролює, не штрафує. Видурюють у людей останнє перед святами. Знають, що все одно купуватимуть, бо традиція така.

Зараз ви читаєте новину «"П'ять хвилин тому хек був по 23 гривні, а вже 25"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути