Ексклюзиви
четвер, 24 червня 2010 20:20

"Президента вразила середня зарплата у краї. Цифра 1400 гривень на місяць — страшна"

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Екс-губернатор Тернопільщини Ярослав Сухий показує годинник фірми ”Адріатика”. Його подарував на 50-річчя тодішній заступник гендиректора заводу ”Мотор Січ” Костянтин Колтун
Екс-губернатор Тернопільщини Ярослав Сухий показує годинник фірми ”Адріатика”. Його подарував на 50-річчя тодішній заступник гендиректора заводу ”Мотор Січ” Костянтин Колтун

Нардепа Ярослава Сухого, 59 років, у середу, 16 червня, звільнили з посади голови Тернопільської облдержадміністрації. Він очолював область два з половиною місяці. Того ж дня президент призначив нового губернатора — 45-річного Михайла Цимбалюка.

17 червня зустрічаємося з Ярославом Сухим у залі для нарад ОДА. На дверях його колишнього кабінету висить табличка із прізвищем нового губернатора.

— Наказ про звільнення був для мене несподіванкою, — запевняє Сухий. На вигляд утомлений, трохи засмучений. Говорить хрипкувато. — Учора я був на урочистостях із нагоди Дня медика в обласній філармонії. І тут дзвінок від президента — пиши заяву.

Призначення губернатором теж було неочікуваним?

— Так, я не просився сюди. Президент несподівано викликав мене на співбесіду. Призначив на посаду, дав конкретні настанови.

Які саме?

— Головна настанова — боротьба з бідністю. Президента дуже вразила середня зарплата у краї. Цифра 1400 гривень на місяць — страшна. Якщо її перевести в євро чи долари, то виходить, як у Мозамбіку. "Ти розберися, — казав, — що сталося. Бо я пам"ятаю промисловий потенціал Тернопільщини, сільськогосподарський комплекс, машинобудування, "Ватра". Що з ними сталося, що їх не чути і не видно?"

Просив зібрати великий бізнес, порадитися. Не зібрав — бо його тут немає.

Рекомендував не займатися політикою, а господаркою. Визначити "незавершонку" — незакінчені будови, на які зараз уряд виділяє гроші. А взагалі порад було багато. У мене є зошит, то я його тоді половину списав.

Що вдалося зробити за два з половиною місяці?

— Вибити повернення ПДВ промисловим підприємствам приблизно на 30 мільйонів гривень. Майже 40 мільйонів гривень субвенцій на закінчення будівництва, зокрема багатьох шкіл. У тому числі і на підтоплену школу в селі Устечко Заліщицького району.

Я не просився сюди. Президент несподівано викликав. Призначив на посаду, дав конкретні настанови

Запустили перші авіарейси до Києва. Я би дуже хотів, щоб керівництво аеропорту робило порухи для збільшення пасажиропотоку. Бо довго авіакомпанія "Мотор Січ" у збитках працювати не буде. Тим більше що ціна відверто демпінгова. Такий самий переліт з Івано-Франківська до Києва — 1100 гривень, зі Львова — 1200 гривень. А тут 600 усього-на-всього.

Що не вдалося?

— Не встиг знайти інвесторів для промислових підприємств, де ще можна розмістити машинобудівні заводи. Розібратися із спиртзаводами.  На моє прохання Василь Кіндратович Поліщук (екс-начальник обласної міліції. — "ГПУ") зупинив на Зарубинецькому спиртзаводі вивезення на металобрухт ректифікаційних колон, без яких завод — не завод. Там мідні трубки всередині, то шахраї мали заробити 178 тисяч гривень. Я тоді думав, що це вже перемога. Вже всім показав — прийшов хазяїн. Сьогодні всі спиртзаводи Тернопільщини зупинені магнатами з Києва.

Як провели останній день на посаді?

— Він почався з наради і закінчився нарадою. Попросив керуючого справами передати в Держслужбу клопотання про працевлаштування голів райдержадміністрацій — аби люди не залишилися без шматка хліба. Керівниками районів залишив більшість тих, хто був на цих посадах.

Які враження у вас від Тернопільщини?

— Для мене ці два з половиною місяці був шок. Побачив зруйновані промислові об"єкти і занедбані поля. Люди похмурі, злі та роздратовані. Це хіба ознака матеріального добробуту, коли тато працює в Іспанії, мама — Італії?

Депутати облради тричі намагалися оголосити вам недовіру.

— Національно-патріотичним чи, як вони себе називають, демократичним силам скучно було. БЮТ із "Нашою Україною" до зубів тут воювали. Ганьбилися на всю Україну. Скінчилося тим, що обласну раду розпустили (у листопаді 2008-го. Про це клопотав у Верховній Раді тодішній губернатор Юрій Чижмарь. — "ГПУ"). Це в історії Тернопільщини ганьба. Ну назвіть мені, де ще в Україні розігнали облраду через профнепридатність?

Я розумію, що мій прихід — то був подарунок для таких сил. Вони могли на мені показати свою партійну ідентичність. Але смішно, що претензії до мене виставлялися по моїй роботі у 1990–1991 роках.

Ви очолювали міськком у Тернополі. Кажуть, вас мало не з кріслом виносили із кабінета 1991-го, коли після проголошення незалежності України змінилася влада.

— Ніхто мене з кріслом не виносив! Дуже тяжко було би до мене підійти з такими намірами. На професійному рівні я займався спортом, боксую і сьогодні, — вперше всміхається. — Я був одним із найкращих молодих доцентів Тернопільського фінансово-економічного інституту, в 30 із лишнім років став проректором, потім секретарем парткому. А 40-річчя зустрічав на високій посаді першого секретаря міського комітету Компартії України. Це вперше з 1939 року місцевий чоловік обійняв таку посаду. Свій кабінет покинув останнім. Після того, як працевлаштував усіх своїх працівників.

Де мешкали ці місяці в Тернополі?

— З дружиною Людмилою Іванівною винаймали трикімнатну квартиру в будинку, де жив Юрій Чижмарь. Сплачував за житло власні гроші.

Їздили службовою машиною?

— Так, "Фольксваґеном Туареґ". Маю свій чорний "мерседес" представницького класу, останньої моделі, а дружина — червону "тойоту". Я прибув сюди небідним. Мандруючи по світах, заробив собі.

Як відпочиваєте?

— Устаю зранку, роблю коротку зарядку — і на роботу. Ввечері жінка сидить на лавочці, а я бігаю навколо неї, доки не змучуся.

До губернаторства ви працювали заступником голови комітету з питань соціальної політики у Верховній Раді. Повертаєтеся до парламенту?

— Маю на днях аудієнцію у президента. Там і вирішиться моя доля. Якщо далі працюватиму у Верховній Раді, попрошу, щоб мене перезакріпили із Запоріжжя на Тернопіль і округ, де я народився, — Чортків, Гусятин.

Цимбалюк любить полювати на вовків

Екс-начальник львівської міліції Михайло Цимбалюк, 45 років, знову став губернатором Тернопільщини. Він уже працював на цій посаді сім місяців у 2004–2005-х. Віктор Янукович тоді був прем"єром, а президентом — Леонід Кучма. Губернатора замінили, коли до влади прийшла команда Віктора Ющенка.

Після звільнення Михайло Цимбалюк очолював міліцію Рівненщини, Полтавщини, двічі керував правоохоронцями Львівщини.

На останній посаді відзначився звільненням начальника та всіх працівників Львівського міжрайонного реєстраційно-екзаменаційного відділу Державтоінспекції. Таке рішення пояснював збитками, яких завдали ці працівники державі, — 9,5 млн грн. Мовляв, вони свідомо занижували оцінку вартості транспортних засобів.

— Я переконаний, спільними зусиллями ми будемо робити все для того, щоби Тернопільщина була краєм, де хочеться жити. Запрошую всіх до спільної праці, — сказав губернатор під час представлення.

Одним із перших указів на новій посаді Михайло Цимбалюк доручив розробити проект програми розвитку області на п"ять років, урахувавши пропозиції від кожної галузі. Особливу увагу приділить сільському господарству, зважаючи на аграрну специфіку регіону.

Губернатор захоплюється мисливством. Любить полювати на кабанів і вовків. Серед хобі — також швидкісна їзда автомобілем.

Зараз ви читаєте новину «"Президента вразила середня зарплата у краї. Цифра 1400 гривень на місяць — страшна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути