четвер, 04 грудня 2008 19:50

Президент Таджикистану відвідав могилу брата

Президент Таджикистану відвідав могилу брата

3 грудня президент Таджикистану Емомалі Рахмон, 56 років,   побував у Раві-Руській Жовківського району. Тут на міському цвинтарі похований його рідний брат Файзиддин, 1937 року народження.

У радянський період Файзиддин відбував військову службу в Раві-Руській, де трагічно загинув 1959-го.

— Файзиддин був жонатим лише півмісяця, коли його забрали в армію, — розповідає мер Рава-Руської Алла Супрун. — На третьому році служби перед самою демобілізацією його рота здавала спортивні нормативи. Зокрема плавання на Солдатських озерах, що під лісом Вовковиця. Кажуть, Файзиддин був дуже спортивним, мав зросту 175 сантиметрів, плавав прекрасно. Після заліку командир дозволив хлопцям ще трохи поплавати для себе. Файзиддин пірнув у воду. Лише через деякий час хлопці виявили, що його немає, й знайшли мертвим. Він заплутався в ліліях.

Відколи Емомалі Рахмон став президентом, містечко налагодило хороші відносини із Таджикистаном.

— Навіть якщо не сам президент, то щороку на могилу приїздять представники Таджикистану. А Назурло Ісоєв, радник посла Таджикистану в Україні, приїжджає до нас у місто мало не щомісяця, — говорить Супрун.— Ми вже навіть їхню мову трохи вивчили.

Емомалі було 7 років, коли брат загинув. У цей час у родини не було можливості транспортувати тіло на батьківщину. А за звичаями таджиків, останки не можна відкопувати.

Попереднього разу таджицький президент побував у Раві 2002 року. Равчани досі пригадують цей візит.

— Вони тоді в нас біля цвинтаря палатки розкинули, закололи барана й спекли, плов варили, — згадує директор гімназії Іванна Данкевич. — За звичаєм, барана колов рідний брат загиблого, тобто сам президент. А скільки фруктів було! Такі великі дині привезли, що підняти важко. Поминки робили. Усіх пригощали. Емомалі Рахмон із людьми спілкувався.

Равська гімназія розташована біля самого цвинтаря. Учні та вчителі доглядають могилу Файзиддина.

Надгробний пам"ятник встановили цього року, граніт привезли з Таджикистану

Цього року Емомалі довго не затримувався через посилену охорону Служби безпеки України. Навіть брифінг президента в аеропорту "Львів" охорона не дозволила.

О 14. 00 дітей гімназії вже випровадили зі школи, але Рахмон туди не зайшов. Подарунки для гімназії та школи-інтернату передав без офіційного вручення. Подарував по  плазмовому телевізору та DVD-програвачу. Також фрукти — гранати і лимони.

Надгробний пам"ятник Файзиддину встановили цього року.

— Виготовляли його в Києві, а граніт  привезли з Таджикистану. Це особливий камінь, дуже виблискує, — пояснює Алла Супрун.

На могилі під фото померлого написано: Рахмонов Файзиддин Шарипович. Обряд проводить мулла Абдулла з Таджикистану.

Разом з президентом померлого вшановували 26 таджиків. Серед них був старший брат Рахмонів Нуріддін і чоловік, що служив тоді із Файзиддином і першим виявив його зникнення на озері. Таджики мовчки сидять на лавочках біля найближчих могил, дехто в шапках — хутряних чи національних мусульманських. Губернатор Львівщини Микола Кміть та віце-прем"єр-міністр України Іван Васюник на цвинтар не пішли, розмовляють при вході. Мулла читає молитву речитативом таджицькою. Молитва триває понад годину.

— Та він би такво частіше приїжджав, — каже пенсіонерка Ольга Скорупська. — То хоч во дивіться дороги вчера ввечері полатали. Сміття ото целофаном прикрили, — показує. — А я йшла на цвинтар свічку поставити на могилі чоловіка, а міліція, чуєте, мене не пустила. Сказали, ген во з другої сторони обходити, або після третьої прийти. Та я то так спіцяльно йшла, бо таким хтіла на того Махмуда подивитися.

Перед відльотом до Києва таджицький президент мав розмову із Миколою Кмітем. Губернатор Львівщини каже, пан Рахмон зацікавлений в збільшенні транзиту через Україну та закупівлі продукції нашої транспортної галузі.

— Його особливо зацікавили львівські курорти — Трускавець, Моршин, Східниця. Можливі інвестиції. Нас запрошують заробляти гроші в Таджикистані. Країна там розбудовується — потрібні люди в будівництві, — розказує Кміть.— Ми звідти беремо бавовну, спирт. Таджики в нас — зерно, метал, кондитерські вироби. Найближчим часом обов"язково скористаємося запрошенням і відішлемо делегацію зі Львівщини до Таджикистану.

Зараз ви читаєте новину «Президент Таджикистану відвідав могилу брата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути