четвер, 24 січня 2008 07:02

Польські фури заблокували перехід у Ягодині

Автор: Фото: Роман ЖИЖАРА
  У Волинській області на в’їзд до Польщі перед Ягодинською митницею чекає 10-кілометрова черга перевізників. На польській стороні черга дальнобійників розтянулася на 32 кілометри
У Волинській області на в’їзд до Польщі перед Ягодинською митницею чекає 10-кілометрова черга перевізників. На польській стороні черга дальнобійників розтянулася на 32 кілометри

З минулої середи на під"їзних шляхах до пункту пропуску "Дорогуськ–Ягодин" кордону України з Польщею почали формуватися черги з вантажівок. Вони простягалися на 32 км по польський бік кордону й сягали міста Хелм у Люблінському воєводстві. Черги завдовжки 10 км сформувалися по український бік у Любомльському районі Волині.

З українського боку стояли 850 вантажівок і 200 легковиків. Водії, які рухалися з Польщі, звинуватили у довгих чергах польських митників. У четвер о 21.00 на митниці повністю перекрили рух, заблокувавши роботу польських і українських митників та прикордонників.

Понад сотню водіїв вантажівок з польської сторони, що стояли по 3–4 дні у черзі, вимагали  у керівництва митниці збільшити кількість працівників однієї митної зміни з 10 людей до 20-ти, аби пришвидшити оформлення вантажівок.

З першої до десятої ранку п"ятниці пікетувальники пропустили лише автомобілі з дітьми й кілька рейсових автобусів. Після десятої не пропускали нікого, а вимагали негайної зустрічі з начальником Білопідляської митниці й міністром фінансів Республіки Польща, аби останній звернув увагу на збільшення штату митниці.

Керівництво Ягодинської митниці мусило домовлятися з польськими прикордонниками про перенаправлення рейсових автобусів через автоперехід "Зосін–Устилуг". Це за 70 км на південь від Ягодина. Направити частину вантажівок до Зосіна не вдавалося, бо перехід в Устилузі не пристосований до пропуску вантажівок і не має статусу міжнародного.

— Ситуація на митниці дуже складна, подібного ще не було ніколи, — занепокоєний начальник Ягодинської митниці Віталій Кучман, 49 років. — Замість 200 працівників на польському пункті пропуску "Дорогуськ" працює тільки 120. Попри те, що більша частина працівників на лікарняному, ті, що працюють, відсутні на своїх робочих місцях. Наприклад, сьогодні на зміні мусять бути 45 осіб, а є лише троє. Щоб якось запобігти ситуації, частину митників польська сторона терміново перенаправила з інших пунктів пропуску. Тим часом наша митниця зазнає мільйонних збитків. Чимало вантажівок лише перетинають кордон через Ягодин, а сам процес розмитнення товарів відбувається на внутрішніх митницях, тому під загрозою й виконання плану Держмитслужбою України загалом. До всього, виникли збої у постачанні вантажів українських і європейських компаній.

За офіційною версією, польські митники незадоволені оплатою праці, бо отримують зарплату утричі меншу від польських прикордонників — 1300 (близько 2,7 тис. грн. — "ГПУ") злотих на місяць. Торік з Білопідляської митниці за власним бажанням звільнилися понад 1000 митників. Нині тут не вистачає майже 340 працівників.

Як стало відомо з неофіційних джерел, працівники польської митниці сполошилися через перевірки. Нібито частину митників — серед них і верхівка, і рядові — підозрюють у зловживаннях. Тому сотні працівників пішли у відпустки й на лікарняний.

— У понеділок ситуація трохи покращилася, — зауважує головний інспектор зв"язків із громадськістю Ягодинської митниці Світлана Федонюк. — Хоча десятикілометрові черги не зникли, рух вдалося частково розблокувати. За останні 12 годин ми пропустили 360 вантажівок — 180 із Польщі й 180 з України. Зазвичай за добу митниця пропускає 1000 вантажівок.

Щодоби Ягодинська митниця стягує понад 2 млн грн митних платежів. Митний план на січень цього року складає 66 млн грн. Через страйк польських водіїв митниця відстає на 10 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Польські фури заблокували перехід у Ягодині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути