Ще рік тому у Львівську обласну лікарню до дієтолога зверталися одна-дві особи на тиждень. Тепер двоє-троє – щодня. Огрядних пацієнтів більше взимку, особливо після Різдвяних свят. Найчастіше вони скаржаться на загальну втому, біль у хребті, печінці, підшлунковій, важкість у ногах. І майже у всіх повних львів"ян болить серце.
— Я не можу сказати твердо, — розповідає лікар-дієтолог Зоряна Завада, 43 роки, — чому львів"яни почали так стрімко набирати вагу. Можливо, це вплив зовнішнього середовища. Але знаю напевно, що городяни переїдають і взагалі їдять не те, що треба, особливо взимку. Фрукти і м"ясо подорожчали. Людям більше доступні хліб, картопля, мучні вироби. Загалом нині число тих, хто страждає через надлишкову вагу й ожиріння, швидко зростає в державах із низьким та середнім рівнем розвитку. За моїми розрахунками, від ожиріння потерпає десь половина львів"ян.
З діагнозом "ожиріння" все частіше до Зоряни приводять дітей. Колись подібне траплялося вкрай рідко. Головними причинами появи зайвої ваги у малих називають споживання імпортних калорійних продуктів, солодощів та марнування часу біля телевізора або за комп"ютером.
— Дитину треба з перших днів привчати до нормального харчування, — каже лікар. — Кожна мама думає, що чим більше її дитина їсть, тим краще для неї. Але це не так. Багато дітей полюблять похрумати суху "Мівіну". Якщо вже її їсти, то хоча б у правильному приготуванні, а не сирою. У шлунку "Мівіна" розбухає, що призводить до всіляких болячок.
Однією з причин дитячого ожиріння є куріння матері
під час вагітності
Однією з причин дитячого ожиріння є куріння матері під час вагітності. Доведено, що саме такі діти вдвічі частіше страждають від надлишку ваги. Натомість самим жінкам найбільше шкодить поєднання ожиріння з такими хворобами, як діабет і артеріальна гіпертензія. У таких випадках утричі збільшується загроза захворіти на рак молочної залози.
Лікарі кажуть, що приблизно 80% хвороб серця й інсультів, діабетові другого типу та 40% ракових захворювань можна запобігти завдяки здоровому харчуванню, регулярній фізичній активності та утриманню від паління. Саме серед повних людей часто спостерігається смертність внаслідок серцево-судинної патології та онкозахворювань.
— Для схуднення, — радить пані Зоряна, — добре один день на тиждень голодувати. Нічого не вживати, окрім води, бажано підсолодженої медом. Також непогано зробити один день на тиждень розвантажувальним — їсти лише яблука, сир, огірки чи інші овочі.
Однак жодна дієта не дасть потрібного результату, якщо не вести активного життя. За спостереженнями 42-річної Наталі Герцик, заступника директора найбільшого львівського спортивно-оздоровчого клубу "Євроспорт" (пл. Петрушевича, 3), лише дуже незначний відсоток мешканців міста може викроїти кілька годин на тиждень для фізичних занять — бракує сили волі та бажання.
— До нас приходять і чоловіки, і жінки, — каже пані Наталя. — Середній вік — 35 років. Це люди із середнім достатком, які люблять життя і себе. Займаються з 7-ї ранку і до 23-ї вечора, підтримуючи переважно гарну фігуру. Мало хто з них виснажує тіло, аби схуднути.
40-річну Уляну в "Євроспорті" називають своєю гордістю. За півроку занять жінка схуднула на 10 кг.
— Я дуже поправилася після родів, — каже Уляна. — Маю двох дітей — трьох і п"яти років. Залишила з ними няньку. Спочатку сиділа на дієті, їла одні фрукти, а після шостої взагалі — ані макового зернятка. Але все це не допомагало. Тепер сюди приходжу по два-три рази на тиждень, займаюся по дві години. Зізнаюся: так стомлююся, що вдома тільки й мрію про те, як швидше до подушки дістатися.
У "Євроспорті" кажуть, що пік напливу клієнтів припадає на кінець весни, коли перед відпустками молодиці вирішують покращити фігуру. Влітку тут зустрінеш здебільшого студентів і дітей.
Як визначити межі ожиріння та дистрофії
Індекс маси тіла — це професійний показник, за яким медики визначають межі ожиріння чи дистрофії.
Щоб визначити індекс, треба свою вагу (в кілограмах) поділити на зріст (у метрах) у квадраті.
Наприклад, при зрості 1,6 м та вазі 80 кг: 80/(1,6х1,6)=80/2,56=31. Показник, вищий за 30, вказує на надмірну вагу. Від 19 до 30 вважається нормальним. Нижче 19 — свідчить про виснаження.
Їсти малими порціями
Лікар радить головну дієту: не їсти солодкого, жирних і борошняних страв, м"ясних і рибних бульйонів. Ніякого перцю, гірчиці та хрону — вони посилюють виділення шлункового соку й відчуття голоду.
Найкраще споживати їжу 4–5 разів на день маленькими порціями. Вечеряти — за три години до сну. Упродовж дня треба багато пити. Особливо жінкам — по 1,5–2 л води.












Коментарі