середа, 30 серпня 2006 18:30

Під Луцьком знайшли стародавню кузню

В урочищі Гнідавська Гірка луцькі археологи натрапили на триметрову піч X ст. Поряд відкопали залишки старовинної господарської будівлі. Учені припускають, що знайшли праобраз вартової кузні на західному кордоні Київської Русі.

Тисячолітню піч-кузню відкопали на будівельному майданчику, де мали  споруджувати приватний котедж. Навколо неї археологи знайшли залізні пряжки, підкови та шматки обробленого металу.

— Спочатку натрапили на давнє житло. Копнули далі — а за ним величезна піч, — каже Олексій Златогорський, 29 років, з Волинської філії Інституту археології НАН України. — Імовірно, це була племінна піч-кузня для ковальства та магічних обрядів язичників.

Кузня округлої форми з вузьким комином була обладнана примітивними міхами.

Поряд із піччю виявили зернову яму, в якій колись зберігали реманент. Гадають, що в часи пізнього Середньовіччя її викопали під будинком шляхтича.

Два місяці тому на Гнідавській Гірці знайшли старовинну господарську піч X ст. Її законсервували, облили спеціальним розчином і цього тижня перевезуть у Волинський обласний краєзнавчий музей.

Зараз ви читаєте новину «Під Луцьком знайшли стародавню кузню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути