Ексклюзиви
четвер, 31 липня 2008 07:08

Петро Димінський може профінансувати Євро-2012 у Львові

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Петро Димінський: ”На місці теперішнього стадіону ”Україна” збудуємо великий розважальний центр у формі римського колізею”
Петро Димінський: ”На місці теперішнього стадіону ”Україна” збудуємо великий розважальний центр у формі римського колізею”

15 млн євро готовий цьогоріч вкласти в інфраструктуру до чемпіонату Європи з футболу 2012-го почесний президент футбольного клубу "Карпати" Петро Димінський, 53 роки. Загалом він згоден віддати для підготовки до змагань 300 млн євро. Натомість просить у міської влади посприяти у створенні відкритого акціонерного товариства.

У Львові говорять, що матчі Євро-2012 перенесуть до Харкова. За чотири роки в місті потрібно збудувати готелі та паркінги, модернізувати аеропорт, відремонтувати дороги. До літа 2010 року на вул. Стрийській на південній околиці Львова мають звести стадіон. Його проект розробляє австрійська компанія "Альпін Бау". Споруда матиме двоярусні трибуни, здатні вмістити 33 тис. глядачів, підземний паркінг.

— Після Євро-2012 "Карпати" гратимуть на стадіоні матчі з європейськими командами, — планує Димінський. — А на місці теперішнього "Україна" збудуємо великий розважальний центр у формі римського колізею.

Аби розпочати фінансування, Димінський просить передати до статутного фонду товариства об"єкти комунальної власності загальною вартістю щонайменше 300 млн євро.

— Повірте, жоден інший інвестор не погодиться вкладати кошти на таких умовах, — запевняє почесний президент "Карпат". — Після вкладених мною інвестицій вартість цих об"єктів зросте щонайменше удвічі. Наприклад, спортивна база "Спартак" на вулиці Замарстинівській. 17 років вона перетворюється на руїну. Ми збудуємо там сучасний спортивно-розважальний комплекс. Або військова база у Брюховичах біля Львова. Який інвестор захоче вкладати гроші в місто, за 9 кілометрів від центру якого зберігають 9200 тонн боєприпасів? А за 10–15 років там можна збудувати Діснейленд, який би став окрасою Львова.

Представник "Карпат" запевняє, що за умови існування акціонерного товариства його команда зможе грати в Лізі чемпіонів.

— У "Барселоні" таке товариство щороку отримує 35 мільйонів євро прибутків тільки із членських внесків акціонерів, — каже Петро Петрович. — Для його організації потрібні активи. Тому я хочу, щоб міська влада передала у статутний фонд товариства об"єкти міського майна, які зараз є неприбутковими. Частина акцій товариства належатиме "Карпатам", частина місту, щонайменше 25 відсотків — уболівальникам, без згоди яких жоден об"єкт не зможе бути проданим.

Директор департаменту Євро-2012 Львівської міської ради Олег Засадний каже, що Димінський може стати одним з інвесторів будівництва стадіону:

— Нині говориться про передачу "Карпатам" ділянки навколо стадіону "Україна", натомість Димінський виділятиме кошти на будівництво стадіону на Стрийській. Така інвестиційна угода має бути затверджена сесією. Щодо фінансування почесним президентом "Карпат" всієї підготовки до чемпіонату Європи — це нереально. Згідно з державною цільовою програмою підготовки до Євро за кошти приватних інвесторів будують готелі, за гроші міста — медичні заклади та дороги, за державні кошти — аеропорт. Щодо спорудження стадіону — окрім "Карпат", зараз ми ведемо переговори про фінансування з кількома компаніями, зокрема з Італії, Німеччини, Австрії.

18 серпня Україну відвідає інспекція УЄФА. Експерти оглянуть, як готуються до Євро-2012 об"єкти у всіх містах, де відбуватимуться змагання.

— Комісію УЄФА не цікавлять фінансові механізми, — вважає Засадний. — Головне — виконання проекту. А із цим проблем немає. На Заході підготовка до будівництва стадіону займає два роки. Ми вкладаємося в рік. У серпні плануємо розпочати земельні роботи. За 20 місяців матимемо новий стадіон.

Зараз ви читаєте новину «Петро Димінський може профінансувати Євро-2012 у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути