четвер, 06 серпня 2009 18:16

Патріарха Кирила на Волині зустріли пікетом

Автор: фото: Микола КОМАРОВСЬКИЙ
  У Луцьку Патріарха Московського і всієї Русі Кирила зустрічали дві шеренги. Одна скандувала: ”Наш Патріарх Кирило!”, інша — ”Геть московського попа!”
У Луцьку Патріарха Московського і всієї Русі Кирила зустрічали дві шеренги. Одна скандувала: ”Наш Патріарх Кирило!”, інша — ”Геть московського попа!”

3–4 серпня на Волині з пастирською місією побував Патріарх Московський і всієї Русі Кирило. У цей-таки час, лише 19 років тому, до Луцька приїздив його попередник Алексій ІІ.

У місті Патріарха зустріли встеленою квітами доріжкою до храму Всіх святих землі Волинської, що на просп. Соборності в центрі.

— Волынь всегда была опорой православной церкви. Показала силу веры, силу христианского духа. Принимайте и тех, кто вас не принимает. Ибо наше слово мира — это слово любви, — звернувся до лучан Кирило.

Зустріч з ієрархом помітно скоротили через мітинг протесту, що його організував місцевий осередок всеукраїнського об"єднання "Свобода". Пікетувальники скандували: "Кіріл — окупант, геть московського попа", "Наш Патріарх — Філарет", "Незалежній державі — незалежну церкву".

Активісти "Національного альянсу" намагалися звісити з даху на стіну багатоповерхівки біґборд з написом "Українці, одумайтеся!" та образливими гаслами на адресу Московського Патріарха. В організації кажуть, міліція із наручниками і кийками затримала десяток їхніх хлопців.

У міськвідділі міліції відмовляються коментувати випадок. Кажуть, нікого не заарештовували.

Наступного дня, у вівторок, Патріарх благословив черниць Зимненського Святогорського жіночого монастиря та відвідав місто Володимир-Волинський. Зі Свято-Успенського собору ієрарх вийшов устеленою квітами доріжкою, а його кортеж автомобілів проводжали з іконами в руках. Кирило вирушив до Почаєва на Тернопільщині.

Сюди з"їхалися понад 40 тис. вірян з усієї України, також із Росії, Чехії та Молдови. Багато хто приїхав заздалегідь, за два дні. Люди жили в наметовому містечку. Їм безкоштовно давали борщ, гречану кашу, хліб та овочі.

Противників візиту Кирила в Почаєві видно не було. За 2 км від лаври територію охороняли загони козаків та "Беркут".

— Я буду молитися сьогодні за всіх вас, — звернувся Патріарх до вірян. — За Україну, яка сьогодні особливо потребує миру та злагоди.  Щоби припинилися політичні сутички. Я буду молитися за об"єднання всіх православних людей України.

У середу Кирило відправив літургію на монастирській площі в Почаєві. Цього дня відзначали 450-річчя перенесення Почаївської ікони Божої Матері. Паломників прибуло ще більше.

Представники Української православної церкви Київського патріархату запланували на середу хресний хід і молебень біля Почаївської лаври. Маршрут розробили так, щоб не перетнутися із заходами з нагоди візиту Кирила.

Зараз ви читаєте новину «Патріарха Кирила на Волині зустріли пікетом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути