Ексклюзиви
середа, 06 грудня 2006 16:49

Отаман Мусій вирощує на дачі українську віагру

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Володимир Мусій (праворуч) показує рівнянинові Василю Морозу мораловий корінь. Настоянки з такого жмутка вистачить на місяць
Володимир Мусій (праворуч) показує рівнянинові Василю Морозу мораловий корінь. Настоянки з такого жмутка вистачить на місяць

59-річного жителя Рівного Володимира Мусія називають козаком-мічуріним. Колишній інженер-технолог увесь вільний час присвячує садівництву та козакуванню — головує в громадській організації "Вільне козацтво".

Козацький офіс — старий одноповерховий будинок під бляхою біля річки Устя. По периметру отаман обсадив будівлю вічнозеленими туями.

— У нас ремонт іде. Бачиш, який розгардіяш, — Володимир Мусій у камуфляжі та грубих окулярах боком протискується в двері з коробками в руках. — Стелю, підлогу, батареї міняємо.

Отаман жвавішає, тільки-но починає говорити про рослинництво. Багато розповідає, жартує і сам сміється. Зізнається, що любить експериментувати — схрещує рослини й виводить нові сорти.

— Ну, порахуй, — Мусій загинає пальці. — Полуниці вивів 35 сортів, суниці — 20, смородини — 40, малини — 22. Найбільше маю винограду — 70 сортів. Хоч зараз можу 15 гектарів засадити.

Варення накрутив, сушки багацько

Узимку Мусій живе в батьківській квартирі в міському районі Боярка. Влітку перебирається на дачу, за 5 км від Рівного. Там і займається рослинами. Гордість отамана — "дерево-сад". До нього на першому ярусі прищеплена алича, на другому — сливи, на третьому — абрикоси, ще вище — персики. На іншому дереві мирно уживаються три сорти яблук та чотири сорти грушок.

Більше тридцяти років Мусій відпрацював у рівненському сільськогосподарському технікумі. Розповідає, що викладав вищі технічні дисципліни. Тепер вийшов на пенсію і живе у своє задоволення.

— Сам усього навчився. Із бібліотек не вилазив, читав багато, — каже козак. — У 15 років по підручнику почав щепити яблуні в батьківському саду, щоби краще родили. Так і запав на рослини.

Рідкісне насіння рослин чоловік діставав у дослідних інститутах — женьшеневі, лимонник, перцеве дерево. На шпалерах біля його дачі вже 10 років росте ківі. Cаджанці йому передали з Далекого Сходу.

— Морозу не бояться, живучі. За рік збираю до 50 кілограмів, — розводить руками.

— Варення накрутив, сушки багацько.

Мусій лізе до шафи й виймає два жмутки сухих гілочок. Каже, це мораловий корінь, по-науковому "левзея сафлоровидна". Здавна в Сибіру та в високогір"ї Саян цю рослину чоловіки використовували для підвищення потенції. Мусій розмножив корінь на дачі й придумав бальзам. Називає його українською віагрою або бальзамом "Жіноча радість".

— Дуже помічне. Робити неважко, а результат миттєвий. Навіть 70-річному дідкові допоможе — дівчата табунцями ганятимуть, — запевняє.

Усі ліки отаман спершу випробовує на собі.

— Я — перша жертва, — тицяє пальцем собі в груди. — Уже два тижні на дієті. Так був отруївся, — крутить головою. — Треба перепочити після експериментів.

Усі ліки отаман спершу випробовує на собі

Про свою сім"ю отаман говорить неохоче. Ні дружини, ні дітей у нього немає.

— Я хоч і веселий, а зі мною нелегко, — перебирає на робочому столі пакетики з кедровим насінням. — Дисципліну люблю, закоханий у природу. Хто такого витримає?

Мусій непогано заробляє на рослинах. За розсадою та саджанцями до нього приїжджають навіть із сусідніх областей. Виручені гроші отаман хоче витратити на пошив уніформи для козаків. А ще мріє пустити річкою Устя власну козацьку чайку та облаштувати біля офісу дендропарк.

— Уже три роки намагаюся отримати дозвіл у міській раді, — скаржиться отаман.

— Прошу депутатів: дайте мені цю землю в оренду. Тут, на Набережній, лише смітники стоять. А засаджу все деревами і квітами. Гарно і безплатно.

Рецепт бальзаму від Володимира Мусія

— Треба викопати два корінчики левзеї і добре почистити від землі, — розповідає отаман рівненського козацького коша "Вільне козацтво" Володимир Мусій.
— Потім промити проточною водою і просушити. Подрібнити, засипати в склянку і залити водою, горілкою або спиртом. Поставити в темне місце. Настоянка буде готова через 20 днів. Вживати двічі на день по столовій ложці.
Спиртова настоянка зберігається кілька років, а водяна — лише день-два. Результат буде вже за тиждень.

Зараз ви читаєте новину «Отаман Мусій вирощує на дачі українську віагру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути