понеділок, 18 червня 2012 05:30

Ольга Мазур чотири години везе на продаж молоко

 

— Кому сказав, ану забирайтеся! — кричить худий високий міліціонер у формі до людей, які зранку розклалися на тротуарі поблизу Привокзального ринку на вул. Городоцькій у Львові. Торгують молоком, сиром, сметаною.

— Ну скільки говоримо — не можна тут продавати! А ви, пані, не дивіться такими очима. Тоже складайте пакунки, — говорить до 49-річної Ольги Мазур. Та щойно приїхала електричкою з Турки. У двох картатих сумках привезла 1,5-літрові пляшки молока.

— Та не гоніть нас. Зара за півгодинки розпродамо всьо і порозходимося.

— Зара приїдуть, погрузять вас у машину. А у відділку штраф заплатите, — кричить міліціонер.

Жінка із сумками відходить убік. Чекає, доки міліціонер піде, вертається.

У квітні мерія ліквідувала стихійний ринок на пл. Липневій. До того селяни торгували там.

— Було файно, ніхто нас не гонив. А тепер нема куда подітися. Обіцяли сільськогосподарський базар відкрити, і де він? — розводить руками Ольга Мазур. — На Привокзальний не пускають перекупщики. Беруть у нас 1,5-літрову баклажку за 6-7 гривень, а там перепродують по 10. Мають 4 гривні з фляшки просто так. А я встаю о третій ночі, товчуся в електричці 4 години в один бік. Сьогодні привезла 4 фляшки молока. Продам, то зароблю 28 гривень. За три грудки сиру возьму максимум 50-ку. А за дорогу мушу 20 дати. У наших селах пунктів збору молока нема. Хто не годен до Львова возити, продає худобу.

Із двома пляшками під пахвою взад-вперед ходить 50-річний Іван Михайлович із села Болозів на Старосамбірщині. Каже, приїхав у Львів до лікаря. Заодно хоче збути молоко. Має дві корови. Улітку його дружина Галина надоює до 30 л. Щодня продає сусідам по 1,5 л.

— Платять по 7 гривень за баклажку. Маємо на тому в літні місяці поза 400 гривень. А решту молока телятам даємо. На нашому зливному пункті беруть по 1,8 гривні за літру. То я своїй наказав туда навіть носа не сунути. Заводи забілюють нашим молоком воду, добавляють якоїсь хімії і продають у п'ять разів дорожче. А той селянин бідний паше, як віл, і ніц із того не має. Мені на двох корів у рік іде до 4 тисяч гривень. Заготовляю чотири прицепи сіна. Два останні роки наймав косарку за тисячку, бо сам не годен косити — болят крижі. 600 гривень — за доставку з поля. Але на одній траві корова стане шкапою, треба комбікорму купити. То ше 2 тисячі. Добре, шо буряки, кукурудза свої. Тяжкий то хліб — коло худоби талапати. Чи тече, чи пече — вдосвіта треба випустити в чергу, вичистити гній зі стайні. На обід подоїти, вигнати знов на пасовисько. А поміж тим пашу заготовляти.

Сьогодні жителі області тримають 158,1 тис. корів. Це на 5,5 тис. менше, ніж торік.

— Уже з цього тижня ціни на молоко переробні підприємства підняли до 1,9 гривні за літр. Минулого ще брали по 1,85. Це перше підвищення вартості із 2011 року, досі ціна хіба спадала, — говорить начальник управління агропромислового розвитку області 54-річний Роман Верещинський. — Видно, що молокопереробні підприємства Львівщини, а їх у нас 20, нарешті з розумінням поставилися до селян. Маємо надію, що такими, хоч і невеликими, темпами, вартість за літр восени зросте до 3 гривень. Узимку молока поменшає. Думаю, воно ще подорожчає.

Для селян області львівська мерія планує організувати торговельні ряди для реалізації продукції на вул. Городоцькій, неподалік депо "Львівелектротрансу".

— Там є велика територія. Муніципальна дружина з франківською адміністрацією зроблять благоустрій ділянки. Думаю, до осені всі охочі зможуть там торгувати, — говорить директор департаменту економічної політики міськради Ірина Кулинич, 51 рік. — Скільки торгових місць буде, поки що не відомо. Це вирішить департамент містобудування.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Мазур чотири години везе на продаж молоко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути