четвер, 01 липня 2010 20:30

"Одягнути туриста на море можемо за 100 гривень"

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  На ринку вживаного одягу у райцентрі Долина Івано-Франківської області у середу зранку покупці шукають літній одяг
На ринку вживаного одягу у райцентрі Долина Івано-Франківської області у середу зранку покупці шукають літній одяг

У райцентрі Долина на Івано-Франківщині працює одна з найбільших гуртівень ношеного одягу з Європи. Скуповуватися сюди приїжджають з усіх міст Західної України.

— Гуманітаркою в нас зараз кожен четвертий займається, то нині єдиний бізнес, на якому вижити можна. Най яка криза буде, але люди все одно риються в лахах, бо гарно виглядати хочуть, — 46-річна Галина Боса проводить до оптового складу ношеного одягу "Ретекс", що на вул. Степана Бандери 3, у центрі Долини. — Я теж торгую, але дома. Скуповуюся отут.

Одноповерховий склад площею 900 кв. м поділено на кілька частин. В одній на металевих стелажах — одяг у целофанових пакетах, в іншому залі лежать шарами тюки по 50–180 кг. Окремо секції літнього та зимового вбрання.

— Тут скуповуються усі хто хоче, — каже заступник директора фірми "Ретекс" 36-річний Руслан Федоркевич. — Полиці підписані: "дитячий", "жіночий", "чоловічий", "постіль". Сюди ми сортуємо одяг по 10 кіло у кульки. Менше не реалізуємо. Людина придивляється, може собі розв"язати кульок, подивитися. Приміряти не даєм, то клопітно. Далі величезні тюки, там для оптовиків, які тоннами грузяться.

Найдорожчі пакунки з дитячим  одягом — 60 грн за 10 кг, найдешевший — верхній одяг по 8 грн за 10 кг. За 9–15 грн віддають жіночі речі та шкіряні вироби. Що більший пакет, то нижча ціна.

Приїжджає  фура з Криму, кажуть,  в них удесятеро дорожче

— Завозимо на склад одяг із Чехії. Звідти нам постачають у середньому по долару за кіло. Майже за такою ж ціною і реалізуємо, — додає Федоркевич. — Таких цін ніде більше нема, тому в нас закуповується майже вся Західна Україна. Приїжджає деколи фура з Криму, кажуть, їм вигідно до нас їхати, бо в них удесятеро дорожче віддають. Потім на базарах цим одягом торгують, у себе дома або магазини спеціальні відкривають.

За 50 м від гуртівні біля Центрального ринку торгують одягом секонд-хенд. Літнє вбрання із "Рітексу" продає 44-річна Ольга Радус. Речі оцінює на око.

— Як виглядає, так і коштує, — розповідає. — Футболки віддаю по 15 гривень, але є й за 40, сарафани по 30, маю рушники махрові великі по 40 гривень, малі за 10–25 віддаю. Щось не йде торг, продала чотири майки, певно, тра буде вже збиратися.

28-річна Уляна Флутяк перебирає футболки.

— Знаю, що тут можна знайти якісні речі фірми "Маркс і Спенсер", "Вікторія Сікрет", "Дороті Перкінс", — говорить. — Це відомі європейські марки. Одяг натуральний, оригінальні моделі, з турецьким ширпотребом не зрівняти. Але треба добре дивитися, щоб не було плям, на світлі завжди переглядаю, чи немає дірочок. Бо можна віддати 25 гривень і покласти у шафу.

— То колись хапали всьо що виділи, бо дешево, а нині перебирають, бо на кожному кроці "хенди", — відказує колезі Галина Добродух, 37 років. Вона напівлежить на целофанових тюках з одягом. — Зараз люди на моря збираються, то купальники, футболки, шорти шукають. У нас усе рівно вигідніше одягатися, ніж на стоках чи на базарах. Тут дешевше, а якістю не поступається. Одягнути туриста на море можемо за 100 гривень. А піде по магазинах, то 1000 потратить.

Зараз ви читаєте новину «"Одягнути туриста на море можемо за 100 гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути