Менеджер із Києва 37-річний Олександр Пашко застудився. Захворів на бронхіт.
— Три дні сильно кашляв, із носа текло, була висока температура, — каже. — У поліклініці зробили рентген, сказали, що запалення легенів немає. Виписали "Амізон", "Ереспал", АСС-200 та мефенамінову кислоту. Радили багато пити рідини. Через два дні полегшало. Але в нас діти, як би їх захистити від хвороби?
Чи можна вберегтися від грипу, які продукти слід їсти, аби підвищити імунітет, скільки якої рідини варто пити, розповідає сімейний лікар столичного центру здоров"я "Здравник" Діана Єгорова, 34 роки:
— Можуть не боятися грипу лише ті, хто на нього перехворів і має тепер природний імунітет або хто робив щеплення. У нашому випадку вакцинуватися вже пізно. Єдине, що залишається, — підвищувати імунітет, щоб у разі захворювання перенести його в легшій формі.
Аби захиститися від вірусу, медики рекомендують уникати спілкування з хворими на грип чи застудні недуги та дотримуватися правил гігієни.
— Фільтром для будь-яких патогенних організмів є носоглотка, — продовжує Діана Єгорова. — Потрапляючи на слизові носа і горла, вірус починає розмножуватися. Тому треба подбати, щоб захисні властивості не слабшали. Для цього двічі на день необхідно промивати ніс. Можна використовувати розчин морської солі. Звичайну неароматизовану сіль можна купити в аптеці. Достатньо чайної ложки на склянку води. Розчин треба втягувати зі жмені або з гумової груші в обидві ніздрі три-чотири рази поспіль. Сіль швидко знімає набряки, а йод знищує інфекцію. Для промивання можна також використовувати відвари ромашки, шавлії, звіробою, подорожника чи деревію.
Дорослим, школярам та вагітним для промивання носа лікар радить готовий комплекс "Долфін". До його складу входять морська сіль, сода та екстракти шипшини й солодки.
Зміцнити імунітет можна природними вітамінами
— Маленьким дітям промивання теж можна робити. Треба покласти дитину на спинку та подавати відвар за допомогою піпетки. Після такої процедури можна спробувати видалити слиз за допомогою гумового балончика.
Аби захистити горло, медик рекомендує перед виходом на вулицю випити з чайної ложки трохи олії — соняшникової, кокосової або оливкової. Ватною паличкою, вмоченою в олію, можна змастити ніздрі.
Видалити слиз і мокротиння з дихальних шляхів допоможе дихальна гімнастика.
— Повільно вдихайте через ніс, а видихайте швидко з невеликим зусиллям через рот. Починайте повільно, поступово збільшуючи швидкість. Уявіть собі паротяг, який, повільно рушивши, пришвидшує хід. Виконайте цикл із 30 видихів, потім хвилину відпочиньте. Можна виконати до п"яти циклів уранці і п"ять увечері, — радить Діана Єгорова.
Зміцнити імунітет можна природними вітамінами, яких зараз багато у ягодах, фруктах і овочах.
— Горобину та калину можна їсти сирими, тим більше що після заморозків ці ягоди солодкі. Мікро- та макроелементів багато у коренеплодах. Корисно додавати стружку з кореня селери, пастернаку, петрушки в салати та гарячі страви.
При грипі та застудних захворюваннях не варто вживати продукти, багаті на арахідонову кислоту. Вона є у червоному м"ясі та яєчному жовтку.
— Я раджу їсти легке біле м"ясо птиці, кроля, — каже. — Дуже корисна морська риба. Її можна готувати різними способами: і варити, і смажити, і тушкувати. Окрім цього, дуже важливо багато пити. Коли готуєте чай, додайте у горнятко дрібку кориці, гвоздики або імбиру. Зручно використовувати мелені спеції. Як відомо, інфекція не любить кислого, гострого. Корисно також пити напій з яблучним оцтом. Додайте по чайній ложці оцту та меду до склянки води.
Ексклюзивний представник виробника в Україні — ТОВ "Здравник" www.zdravnik.com.ua тел.: 0 800 501 803












Коментарі
1