понеділок, 20 червня 2011 00:00

"Нема в нас на ринках іспанських і німецьких продуктів"

"Огірки, помідори подешевшали наполовину. Листя салату всього за 2 гривні продають. Купила би якоїсь зеленини, але страшно. Всі тільки і говорять про отруєння овочами. Хтозна, може, то німці своє заражене викидають і до нас на базари везуть," — говорить львів'янка 54-річна Катерина Кузь. У вівторок зранку прийшла на продуктовий ринок Шувар у Львові.

Це найдешевший базар у місті. За останні два тижні ціни на овочі впали там на кілька гривень. Кілограм помідорів замість 17 коштує 12–13 грн, огірків не 8, а 3–4. Кабачки — 4–5 грн.

— Людям ніяк не догодиш — то дуже дорого, то задешево. Ціни впали, бо сезон прийшов на ці овочі. Та й вродило на славу. А тут байки різні придумують. Якби в червні огірки та помідори по 20 гривень були, то щось інше вигадали б. Напевно, про страшний дефіцит, — сміється продавець овочів 35-річний Василь Шпак. — Хто сюди продукти із заграниці возить? Та в нас тепер цього добра свого валом. Я маю продукцію із Закарпаття. Сусід он з огірками-помідорами із Тернополя торгує, той далі — із Чернівців. В нас ніякої кишкової палички нема.

У Львівській обласній санстанції запевняють, не зафіксували жодного випадку зараження кишковою паличкою, про яку говорять за кордоном. У літній період Львівщина забезпечена своїми овочами та фруктами, частину завозять із сусідніх областей.

— Людям треба заспокоїтися і зрозуміти, що то все лише політика. Нема в нас на ринках іспанських і німецьких продуктів. Тим більше, що і там інформація про інфекції овочів не підтвердилася. Ми здійснюємо контроль на митницях за завезеними продуктами, слідкуємо за продукцією на ринках. Усе в нормі, — пояснює 49-річний Мирослав Гушул із відділу гігієни харчування. — Бактерії кишкової палички є частиною нормальної бактеріальної флори кишково-шлункового тракту людини. Але деякі її штами здатні виробляти токсин, який може викликати серйозні захворювання. У випадку зараження різко починає різати в шлунку. З'являється пронос, деколи з домішками крові, блювота, переважно без підвищення температури. В нас, на щастя, таких випадків захворювань не було. Найчастіше люди хворіють гастроентероколітом. Заражаються, вживаючи продукти зі стихійних ринків, найперше молочні і м'ясні. Випадки отруєння овочами фіксують хіба що в ранні весняні періоди, коли у них перевищений рівень нітратів. І становить більше як 5 міліграмів на 1 кілограм ваги людини.

Овочі слід мити під теплою проточною водою

У літній період санепідеміологи радять особливо дотримуватися гігієни рук. Ретельно мити їх перед приготуванням, подачею або вживанням їжі, після відвідування туалету чи зміни підгузків дітям, після обробки сирих овочів, коріння або м'яса. Небезпечні бактерії на руках після контакту із сільськогосподарськими тваринами, фекаліями домашніх улюбленців.

Людям із діареєю або блюванням не можна обробляти харчові продукти. М'ясо і навіть м'ясний фарш треба ретельно промити у теплій воді. Фрукти слід спочатку очистити від шкірки, а тоді промити під проточною питною водою при температурі 60°C. Це знищує хвороботворні бактерії і віруси. Так само треба робити з овочами. Ножі, якими різали сирий продукт, слід помити теплою водою і засобом для миття посуду.

 

Зараз ви читаєте новину «"Нема в нас на ринках іспанських і німецьких продуктів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути