пʼятниця, 28 березня 2008 07:09

Нелегальна автозаправка працює півроку у Львові

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Автомобіль виїжджає з АЗС №32 торгової марки ”ВОҐ” на розі вулиць Мазепи і Замарстинівської 21 березня 2008 року. Автозаправка досі нелегальна, загрожує життю та здоров’ю населення
Автомобіль виїжджає з АЗС №32 торгової марки ”ВОҐ” на розі вулиць Мазепи і Замарстинівської 21 березня 2008 року. Автозаправка досі нелегальна, загрожує життю та здоров’ю населення

Майже півроку на розі вулиць Мазепи і Замарстинівської, 170а діє автозаправна станція N32 торгової марки "ВОґ". "Цей об"єкт підвищеної небезпеки загрожує життю та здоров"ю населення", — кажуть у мерії Львова, а бензин на самовільно спорудженій АЗС і далі продають.

— Тих заправок на нашому кутку вже забагато — на якийсь квадратний кілометр аж три. Машини в черги збиваються, влітку дихнути нічим. Але хто тепер людей дослухається, — бідкається 55-річний Василь Кучеров, житель будинку N166 на вул. Замарстинівській у Львові. До АЗС N32 від його помешкання метрів 400. — Влада аж тепер каже, що це самобуд.

Про цю автозаправку заговорили на початку березня, коли в мерії уточнили паспорт ризику виникнення надзвичайних ситуацій.

— Cпорудження станції не погоджене з органами самоврядування. Жодного дозволу від служб протипожежної, санітарно-епідемічної, екологічної чи техногенної безпеки немає, — каже перший заступник міського голови Олег Синютка. — Головний інспектор із пожежного нагляду області постановив припинити експлуатацію автозаправки.

АЗС не прийнята в експлуатацію державною комісією — у цьому її найбільша небезпека. Вона не підключена до пожежної сигналізації, до пожежного пульта.

Заправка стоїть на розі вулиць. За десять метрів від неї паркан Львівського інструментального заводу. Шевченківська районна адміністрація ще 28 листопада 2007 року подала позов до Волинського господарського суду з вимогою знести об"єкт. Справу досі не розглянули.

Міській раді немає сенсу працювати

На вимогу пожежників 13 березня комплекс від"єднали від електро- та водопостачання й опломбували. Проте наступного дня машини знову заправлялися. На комплексі виставили додаткову охорону.

Власником АЗС N32 є луцька фірма "Західна нафтова група", орендарем — Львівська філія товариства "Торговий дім Континіум-Галичина". Заправка зведена на земельній ділянці, яка колись належала Львівському інструментальному заводу.

— Автозаправка збудована за всіма сучасними технологіями і жодної небезпеки не несе, — запевняє 46-річний Віталій Драгун, заступник директора "Континіум-Галичини". — Ми 17 березня уклали договір, стоїмо на пульті пожежної безпеки. Із санепідемстанцією так само все залагодили.

— А відколи експлуатуєте автозаправку? — питаю.

— Із вересня минулого року, — відповідає Драгун.

— А хіба мали дозвіл?

— Документи аж тепер зробили, бо досі тривала паперова тяганина, — виправдовується заступник директора. — Усі питання щодо законності автозаправки влада хай ставить до власника у Луцьку. Ми — орендарі. У нас 13 людей працює на заправці.

Петро Гребенюк припускає, що власник автозаправки не поспішає узаконити діяльність АЗС, бо не бажає сплачувати штраф за самовільну забудову — 25% від вартості.

Кримінальну справу проти власників автозаправки порушили 19 березня.

— Якщо так відбувається, то міській раді немає сенсу працювати. Чомусь міські органи влади говорять про самовільне будівництво, а велика державна машина ще досі думає, як цю заправку закрити, — каже мер Андрій Садовий, 39 років. — Хоч бери і розпочинай термінові роботи на аварійній ділянці дороги біля неї чи в"їзд трактором перегороди.

Міськрада оскаржила договір у суді

— Під заправкою на Мазепи–Замарстинівській одна з 15 земельних ділянок, які "Західна нафтова група" кілька років тому отримала незаконним шляхом, — каже депутат міської ради Віра Лясковська, 69 років, — шахраї сфальсифікували ухвалу N688. За нею на конкурсі продали п"ять земельних ділянок під офіси. Проте згодом з"явився новий документ із таким же номером і додатком, у якому до ухвали долучили 15 земельних ділянок площею понад 2,5 га під будівництво автозаправок для товариства "Західна нафтова група". Львівська міська рада оскаржила договір купівлі-продажу землі, але судді Апеляційного господарського суду лояльні до "Західної нафтової групи". Доки ми тут говоримо, вона одну заправку вже збудувала, завтра й решту зведе.

Зараз ви читаєте новину «Нелегальна автозаправка працює півроку у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути