понеділок, 13 лютого 2012 05:45

Найважче знайти репетиторів з англійської

— Навіть не думала, що буде так важко знайти репетитора. Донька тільки недавно визначилася, куди поступати. Після свят кинулися шукати вчителів, а вони всі вже зайняті. І ціни захмарні правлять. Нам на трьох учителів треба тисячу гривень кожного місяця давати. Ще торік восени можна було в половину суми вкластися, — каже львів'янка Оксана Винницька, 39 років.

Її донька Світлана подаватиме документи на гуманітарні напрямки в університет ім. Франка та Львівську політехніку.

— Скрізь потрібна українська та іноземна мови, історія України, — говорить Оксана. — На історію ми до Світланиної шкільної вчительки записалися. Ледве впросили. Домовилися за 60 гривень за одне заняття. А от з англійською та українською мовами — проблема. Англічанка у Світлани така, що сама добре граматики не знає. А в мовнички дитина мала і чоловік бізнесмен, їй то репетиторство не потрібне.

Для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні вже третина вступників області — понад 6 тис. — подали документи. Із заявок видно, що, окрім обов'язкового предмету — української мови та літератури, багато школярів здаватимуть математику, історію України, англійську мову та географію. Репетиторів із цих предметів знайти найскладніше. Вступники кажуть, особлива проблема з англійською.

— Багато вузів тільки в листопаді виставили інформацію, тести з яких предметів треба здавати, — каже Ірина Федів, 16 років. — Я хочу вступати на журналістику у Франка. Виявилося, тепер там вимагають ще й іноземну. До тестів з української мови, літератури мене сестра підготує, вона вчителька. А от з англійською навіть не знаю, що робити. Я, якщо чесно, запустила той предмет. Бо ні минулого року, ні позаминулого на журналістиці іноземна не була потрібна.

Ірина щотижня купує газети з оголошеннями, шукає репетитора з англійської.

— Дзвоню по вказаних номерах. А там: "Уже набрали студентів, запізно звернулися". От  зранку говорила з жінкою. Просить 1000 євро за три місяці. Якщо батьки знайдуть, де позичити гроші, буду ходити до неї. Ще є варіант — мовні курси, там навчають англійської у групах по шестеро осіб. Ціни різні, найдешевше — 45 гривень за 1,5 години.

Учитель української мови та літератури Світлана Андріївна, 48 років, репетиторством підробляє чотири роки.

— Домовилася з директором школи, що двічі на тиждень проводитиму одне позакласне заняття з мови після уроків безкоштовно, а два — платно. Учимося по минулорічних тестах ЗНО. За годину заняття беру 45 гривень. Якщо займаюся індивідуально з одним учнем — то 110 гривень. Багато вчителів не можуть займатися репетиторством, бо не мають приміщення. У деяких школах директори категорично забороняють проводити платні уроки. Знайома англічанка живе у двокімнатній "хрущовці" з батьками і двома дітьми, учнів нема навіть де посадити. Їздити до них додому не може, це забирає багато часу.

 

Вартість індивідуальних занять, грн/год*

Українська мова

та література    65-110

Англійська мова    65-90

Історія України    45-80

Математика    40-60

Хімія    50-60

Біологія    40-60

*Найдешевше коштують послуги студентів. Найдорожче беруть репетитори, що працюють викладачами у вузах

 

Зараз ви читаєте новину «Найважче знайти репетиторів з англійської». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути